60034  15. 9. 2015 12:30:28 - chlum

Prasklá céva v noze

Dobrý den,
při chůzi mi píchlo v noze na zadní straně stehna, utvořila se boule, kterou jsem si namazala. Druhý den jsem normálně chodila, noha bolela, večer otelko koleno. Opět jsem si jej namazala a další den se mi zalila noha od kolene přes lýtko ke kotníku modřinou. Mám ještě modřiny v místě píchnutí na stehně. Šla jsem k obvodnímu lékaři, protože mě to docela vyděsilo. Nikdy se mi nic takového nestalo. Předepsal mi Ascorutin 1-0-1 a mast Heparoid - v lékárně ji neměli mažu Lioton 100000. Nohu má trochu oteklou a bolí.Mám chtít nějaké vyšetření nebo stačí tato léčba. Je proti tomu nějaká prevence. Hrozí mi další komplikace.
děkuji J.Holá

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, pravděpodobně došlo k prasknutí cévky a vylití krve do podkoží, možná i svalstva. Léčba lékařem je správná, ještě bych přidala šetření nohy (příliš nezatěžovat). Je vhodné i měřit obvod lýtka, v případě jeho zvětšování, přílišného napnutí kůže, je podezření na pokračující krvácení, a je potřeba vyhledat chirurga.
Pokud se lýtko zvětšovat nebude, hematom se vstřebá časem sám.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
15. 9. 2015 20:51:14
Asi bych sledoval, jestli se to nezhoršuje. Lékař to viděl, takže bych další vyšetření chtěl asi jen při nějakém zhoršení, případně pokud by se nelepšilo třeba za týden. Je spíš otázka, proč k tomu krvácení došlo. Hematom se vstřebá, ale nemělo by se to opakovat.