60163  22. 9. 2015 23:01:40 - PeLa

Možný opar u kojence

Dobrý den dnes se mi objevil opar na rtů. A malá se mě dotkla a hned si dala ruce do pusy.jaká je sance, že ho taky chytla? Je ji 8 měsíců. Za jak dlouho by se ji taky objevil? A čím ho mazat? Doufam, že se neobjeví a bude vše v pořádku. Koupila jsem si náplasti,tak snad už to bude dobre

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Riziko přenosu infekce, je tady vždy, pokud je opar v blízké rodině. U dítěte, které se poprvé potká s touto infekcí, zareaguje imunitní systém celkově. Nemusí však mít žádné zevní příznaky. Pokud se tato celková infekce projeví, může mít dítě horečku a zánět dutiny ústní - afty, oteklé bolestivé dásně, dítě odmítá jídlo. Trvá to 1-2 týdny, podávají se léky na teplotu a dezinfekce dutiny ústní (poradí pediatr dle své zkušenosti).
Virus pak zůstává v těle celý život a při poklesu imunity (a jiné vlivy - UV, menstruace, stres...) se objeví v podobě oparu. Někomu se to nestane nikdy, někomu opakovaně, je to velmi individuální.
I když by se teď dítěti infekce nepřenesla, měla by jste mít tyto informace, pokud se u Vás opar projevuje opakovaně.
Při vzniku oparu je důležitý dostatečný příjem zinku a vitamínů skupiny B, lokální léčba dostupnými mastičkami není u žádného přípravku zázračná, ale většinou uleví.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí