60301  2. 10. 2015 9:08:36 - suzie85

Zvysene pecenove testy 3mesacne dieta

Dobry den, mame 16 tyzdnove dievcatko, do 3 m plne kojena, teraz s jednym dennym dokrmom. Asi 1 tyzdne dozadu sme boli v nemocnici, kvoli zvracaniu a zlej tolerancii UM (nakoniec naordinovany pre dokrm nutrilon comfort). Tam nam robili testy, kde vysli zle hodnoty AST a ALT. Nasledne ich zopakovali po 3 dnoch a potom po dalsom tyzdni. Vysledky z odberov boli nasledujuce: AST 1,06 , 1,82 a naposledy 2,47 ALT: 1,14 1,58 a 2,97. Nakolko nas pediatricka surne poslala na gastro ale tam nas objednali az o 2 mesiace, prosim Vas o radu o co moze ist a nakolko moze byt stav vazny. Pripadne co urobit pre zlepsenie. Dakujem. Prijemny den.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Tyto hodnoty zatím nesvědčí o velkém poškození jater, ale tendence ke stoupání je opravdu znepokojivá. Protože nemám všechny informace o dalších výsledcích a Vaše dítě jsem klinicky nevyšetřila, mohu se vyjádřit jen obecně a berte, prosím, moje stanovisko s rezervou.
Tyto vyšetřené enzymy nejsou specifické jen pro játra, může jít i o svalové enzymy (jsou někdy zvýšené po větší námaze, pohmoždění svalů, při virózách), proto je dobré vyšetřit i jiné hodnoty více specifické pro játra.
Při zvýšení jaterních enzymů se dělají další vyšetření z krve pro odhalení příčiny (infekční i neinfekční žloutenky, EBV a CMV viry, metabolické vady a mnoho dalších a ultrazvuk břicha).
Bylo by vhodné, aby se za dřívější vyšetření na dětské gastroenterologii přimluvila například telefonicky Vaše obvodní dětská lékařka, to většinou pomůže. Pokud není možné, aby Vás vyšetřili na dětské gastroenterologii v nejbližších 2 týdnech, měla by podrobnější vyšetření provést Vaše obvodní lékařka nebo v nejbližší nemocnici při hospitalizaci.
Pokud neznáme příčinu obtíží, vy zatím nemůžete stav ovlivnit, kojenec se v dietě v tomto případě zatím neomezuje.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí