60506  1. 12. 2015 16:41:46 - liloo

Pravděpodobnost přenosu červů z člověka na člověka

Dobrý den, kamarádka má koťata, na které jsem se byla podívat cca ve 14 dnech jejich věku (září 2015). Dnes jsem se dozvěděla, že koťata jsou začervená, až jedno muselo na operaci. Vím, že je možnost přenosu na člověka, ale jaká je pravděpodobnost přenosu z člověka na člověka?
Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, předpokládám, že u kočky šlo o škrkavku kočičí, která se přenáší že zvířat na člověka trupem přes vajíčka. Přenos z člověka na člověka nejde, protože člověk vajíčka nevylučuje. Člověk může být např.jen vektorem (prenašečem) vajíček červa třeba kontaminovaným rukami při špatně hygieně.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
2. 12. 2015 19:40:25
Kočky mívají parazity, nemyslím tím teď klíšťata a blechy, i když ty můžou taky přenášet nemoce. Myslím tím různé červíky - toxoplazmoza, toxokaroza. Nákaza by měla proběhnout z trusu kočky. Pokud vajíčka parazitů člověk pozře, tak pak se v něm může ten parazit vyvíjet. Problém nejsou ani tak tasemnice, který žijí ve střevě, ale paraziti, kteří aspoň v určitých stadiích žijí po colém těle, kde se vyvíjejí do dalšího stadia - v orgánech, oku, mozku. Takže po hlazení kočky důkladně omýt ruce a dobře mýt zeleninu, kde by na pole či záhon mohla kočka chodit a zanechávat tam své exkrementy. Na druhou stranu, parazity lze mít, aniž by to člověk vůbec věděl, potíže nemusí ani pozorovat. V některých státech má snad parazity i většina populace. Dokonce u některých tasemnic, kde člověk by neměl být mezihostitelem, tak někdy k tomu dojde, že takto člověk funguje. Problém nejsou ani tak ti červíci ve střevě, ale spíš larvy, které migrují po celém těle a mohou způsobit vážné problémy.