60545  3. 12. 2015 17:59:48 - Michellen

Biopsia

Zdravím, moja babka má rakovinu prsníka, posielajú ju na biopsiu, no lenže babka sa už nechce dať operovať, čo sa môže diať po biopsii ? podľa rodiny, sa jej zdravotný stav zhorší, a všetko pojde dole vodou, pýtam sa vás...

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, vše záleží, v jakém stádiu rakovina je (jestli jsou už metastazy v uzlinách nebo jiných orgánech), i na typu nádoru (hormonálně aktivní/neaktivní; diferenciace buněk,...). Tyto otázky by měla biopsie i s dalšími zobrazovacími metodami (rentgen, ultrazvuk břicha,...) zodpovědět. Neuvádíte, jak byla stanovena diagnóza rakoviny - bulka v prsu ještě rakovinu znamenat nemusí, mohlo by jít i o benigní nádor, tedy nezhoubný.
Jinak další léčba vychází z výsledků vyšetření a celkového stavu pacienta. Některé nádory se nemusí operovat, ale ve většině případech je to základní léčba. Doplňuje se ozařováním a někdy hormonální terapií či chemoterapií, které mohou být před nebo po operaci.
Pokud vaše babička má rakovinu, pak rakovinné buňky budou tělo vysilovat a vyčerpávat. Terapie nádoru má bohužel také nežádoucí účinky, proto se při volbě terapie přihlíží hodně k aktuálnímu zdravotnímu i psychickému stavu. Každý pacient léčbu snáší jinak. Psychika hraje významnou roli u lidí s nádory. Pokud chce pacient bojovat, vydrží víc než ten, který všechno vzdá.
Samotná biopsie vaší babičce neublíží. Pokud se ale rozhodne, že žádnou léčbu nebude podstupovat, a ví se s jistotou, že jde o maligní nález (tedy rakovinu), pak bych ji do biopsie netlačílila, protože by byla zbytečná. Musí být ale babička plně informována o tom, co by léčba přinesla a naopak i co přinese její odmítání.

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky