60573  4. 12. 2015 19:26:19 - Johana

Tromboza a antikoncepce

Dobrý den, prosím Vás potřebovala bych se poradit.Před pár dny mě propustili z nemocnice s těžkou femoropopliteální a lýtkovou trombozou a všichni doktoři mi zakázali brát hormonální antikoncepci, takže vůbec nevím, jak se chránit, protože kondom může prasknout, tomu nevěřím. Beru warfarin a tak by mě zajímalo několik věcí. 1) můžu se až se mi uzdraví noha vrátit k hormonální antikoncepci? 2) jestli ne, můžu užívat gestagenní pilulky - třeba Azalia? A můžu je brát už i teď při tromboze? Na internetu jsem četla někde že jo a jinde že ne, tak nevím. 3)jak spolehlivé je nitroděložní tělísko? Četla jsem, že prý to může vypadnout.A taky nevím, jestli bych si ho mohla nechat zavést už teď, obvodní doktorka říkala, že je to spojené s mírným krvácením a když teď beru warfarin, tak že bych mohla krvácet víc. Ale nebudu přece čekat půl roku až se mi rozpustí trombus a do té doby žít jak v klášteře.... Za odpověď Vám MOC Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, v první řadě je potřeba zjistit příčinu vzniku žilní trombózy a vyloučit možnou existenci trombofilního stavu (geneticky zvýšené riziko vzniku sraženin). Pokud se trombofilní stav potvrdí, pak kombinovaná hormonální antikoncepce je kontraindikována.
Otázkou je možnost užívání čistě gestagenní antikoncepce. Studie jsou dělaný bez rozdílu ve složení HA, jen snad jedna dánská poukazuje na to, že gestagenní antikoncepce riziko trombózy nezvyšuje, a tudíž by mohla být u pacientek po trombóze předepisována. Naši lékaři tomu však příliš naklonění nejsou a hlavně v době, kdy trombózu máte, je i gestagenní antikoncepce kontraindikována (to je i součástí SPC, což je závazný dokument).
Spolehlivost nitroděložního tělíska je o něco menší než HA - riziko otěhotnění je 6-8/1000 (u nehormonálního tělíska, protože hormonální je také u trombózy kontraindikované). Ohledně jeho zavedení při užívání warfarinu je vhodné se přímo zeptat gynekologů, jestli jim to při výkonu vadí nebo ne (jsou výkony, které se na warfarinu běžně provádí).
Přesto všechno si myslím, že by bylo lepší půl roku bez antikoncepce či nitroděložního tělíska vydržet, přeci jen kondom např.v kombinaci s přerušovanou souloží by riziko snížil.

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky