60576  5. 12. 2015 9:34:23 - Johana

Tromboza a antikoncepce

Dobrý den, prosím Vás potřebovala bych se poradit.Před pár dny mě propustili z nemocnice s těžkou femoropopliteální a lýtkovou trombozou a všichni doktoři mi zakázali brát hormonální antikoncepci, takže vůbec nevím, jak se chránit, protože kondom může prasknout, tomu nevěřím. Beru warfarin a tak by mě zajímalo několik věcí. 1) můžu se až se mi uzdraví noha vrátit k hormonální antikoncepci? 2) jestli ne, můžu užívat gestagenní pilulky - třeba Azalia? A můžu je brát už i teď při tromboze? Na internetu jsem četla někde že jo a jinde že ne, tak nevím. 3)jak spolehlivé je nitroděložní tělísko? Četla jsem, že prý to může vypadnout.A taky nevím, jestli bych si ho mohla nechat zavést už teď, obvodní doktorka říkala, že je to spojené s mírným krvácením a když teď beru warfarin, tak že bych mohla krvácet víc. Ale nebudu přece čekat půl roku až se mi rozpustí trombus a do té doby žít jak v klášteře.... Za odpověď Vám MOC Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
otázka již byla zodpovězena, tak tedy znovu kopíruji.
Dobrý den, v první řadě je potřeba zjistit příčinu vzniku žilní trombózy a vyloučit možnou existenci trombofilního stavu (geneticky zvýšené riziko vzniku sraženin). Pokud se trombofilní stav potvrdí, pak kombinovaná hormonální antikoncepce je kontraindikována.
Otázkou je možnost užívání čistě gestagenní antikoncepce. Studie jsou dělaný bez rozdílu ve složení HA, jen snad jedna dánská poukazuje na to, že gestagenní antikoncepce riziko trombózy nezvyšuje, a tudíž by mohla být u pacientek po trombóze předepisována. Naši lékaři tomu však příliš naklonění nejsou a hlavně v době, kdy trombózu máte, je i gestagenní antikoncepce kontraindikována (to je i součástí SPC, což je závazný dokument).
Spolehlivost nitroděložního tělíska je o něco menší než HA - riziko otěhotnění je 6-8/1000 (u nehormonálního tělíska, protože hormonální je také u trombózy kontraindikované). Ohledně jeho zavedení při užívání warfarinu je vhodné se přímo zeptat gynekologů, jestli jim to při výkonu vadí nebo ne (jsou výkony, které se na warfarinu běžně provádí).
Přesto všechno si myslím, že by bylo lepší půl roku bez antikoncepce či nitroděložního tělíska vydržet, přeci jen kondom např.v kombinaci s přerušovanou souloží by riziko snížil.

Komentáře uživatelů ...

Johana
5. 12. 2015 13:14:09
Děkuji za vyčerpávající odpověď, ale ta genetická dispozice, to je ta Leidenská mutace? Praktická doktorka mi řekla, že na genetický rozbor krve půjdu, ale nevím kdy a všichni doktoři mi antikoncepci zakázali aniž by věděli, jestli mám trombofilní stav nebo ne. Prostě řekli, že když mám trombozu tak hormonální antikoncepce neexistuje, teď ani po uzdravení. Jenže všechny jiné metody vůbec nejsou tak spolehlivé a kondom mi v životě už 2x prasknul, i když jsme s tím žádné experimenty nedělali, takže vůbec nevím, jak mám v budoucnu vést intimní život, protože to vypadá že jediná jistota a ochrana je se ho úplně vzdát....
Johana
5. 12. 2015 13:47:26
Ještě jsem se zapomněla zeptat na jednu důležitou věc - jestli bych při tromboze mohla užít jednu pilulku "po", pokud by náhodou prezervativ selhal. Jedna tabletka hormonální antikoncepce za dejme tomu několik měsíců by mě snad nezabila ne?
MUDr.Ciefova [Internista]
7. 12. 2015 16:37:35
Ano, Leidenská mutace patří také mezi trombofilní stavy, je jich však mnohem víc. Vyšetření u vás nyní bude limitována tím, že berete warfarinu (nelze pak vyšetřit všechny geneticky podmíněné trombofilní stavy, až cca 6 týdnů po vysazení warfarinu). Bohužel máme i získané trombofilní stavy, a tam patří to, že někdo již trombózu prodělal, takže již nositelkou nejméně v1 trombofilního stavu jste. Jak jsem se zmínila, jediná možná antikoncepce by byla gestagenní, ale až po vymizení trombózy, a její účinnost také není nejlepší, navíc se bere bez přestávky, nedochází většinou k menstruaci nebo je cyklus rozhozen a ženy dlouho špiní. Co se týká používání tabletu PO, nedá se jen tak říct, snad mě jedna tabletky hormonů občas nezabije - bohužel, plicní embolie, která tím může vzniknout, by vás zabít mohla. Proto já toto nedoporučuji.
MUDr.Ciefova [Internista]
7. 12. 2015 16:45:32
Vhodné antikoncepční metody - kombinované - kondom, pharmatex, přerušovaná soulož.
Johana
7. 12. 2015 16:54:06
No - tak já nevím paní doktorko, už jsem z toho zmatená jak sáňky v létě. Jeden lékař, kterého jsem se zeptala, jestli by v nouzi vadilo, kdybych si pilulku "po" vzala, jednou za několik měsíců, což může znamenat třeba jednou za rok (pokud prezervativy nepraskají běžně) mi napsal, že TO NEVADÍ.Všichni jste chytří, všichni jste vystudovali medicínu a přitom odlišných protichůdných názorů. Je to pochopitelné, ale pro pacienta matoucí..:-(
MUDr.Ciefova [Internista]
8. 12. 2015 11:34:45
Je to stejné, jako když některý gynekolog gestagenní antikoncepci předepíše a jiný ne. Proto se pacient může zeptat na jiný názor jiného lékaře. V příbalovém letáku se o trombóze nepíše. Na některých stránkách se dočtete, že se nedoporučuje užívat vícekrát než 2x do roka, vzhledem ke zvýšenému riziku vzniku trombózy či infarktu myokardu - takže to riziko tu je. Samozřejmě, záleží na počtu rizikových faktorů. Pokud u vás trombofilní stav bude prokázán a k tomu jste už trombozu prodělala, je podle mě vyšší riziko, že tableta PO může způsobit další komplikaci (jsou to zase hormony v kombinaci s trombofilním stavem, co vám už jednou trombózu vyvolaly). Pokud by žádný vrozený trombofilní stav nebyl prokázán, tak by se to dalo zvážit, ale já sama bych to neriskovala.
Johana
9. 12. 2015 10:38:34
Ano, děkuji, budu na to myslet, ale osobně si myslím, že u mě žádný trombofilní stav nebyl - já jsem totiž splňovala jiné všechny rizikové faktory - přibrala jsem po lécích 40 kg, takže nadváha, pak skoro žádný pohyb-při té nadváze mě začly bolet páteř a klouby, takže jsem většinou v poslední době seděla nebo ležela, taky je fakt, že jsem hodně kouřila, což se s antikoncepcí nemá (ale furt jsem to nebrala vážně, když mi nic nebylo, že jo...) a celé roky jsem užívala HA. Takže já jsem si to ve svých 37 letech všechno zprasila sama...No a tu trombozu mám poprvé.Koupím ale asi tu pilulku "po", kdyby náhodou se něco sesmolilo, ať mám nějakou záchranu a už jsem se rozhodla, že příští rok si nechám zavést to nitroděložní tělísko. Děkuji, že jste se mi věnovala. Přeji Vám krásné vánoční svátky a perfektní příští rok...:-)

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky