61096  6. 5. 2016 18:51:24 - Tulub

Fimóza

Dobrý deň.
Navštívil som urológa s podozrením na fimózu. V stoporenom stave totiž predkožku nedokážem pretiahnuť. Lekár mi predpísal masť s tým, že o mesiac mám prísť na kontrolu. Masť si už takmer týždeň aplikujem, no moje problémy sa zhoršili. Doposiaľ ma penis pobolieval iba zriedkavo pri masturbácii. Avšak teraz, keď sa snažím si predkožku pravidelne preťahovať a natierať, bolesti sú horšie. Penis má bolí ( hlavne oblasť žaluďa ) pri erekcii a aj bez nej. Mám pocit, že sa bolesť dokonca stupňuje. Preto sa chcem opýtať, či mám naďalej čakať, či sa to zlepší a ísť na kontrolu až o mesiac alebo vyhľadať lekára aj skôr. Ďakujem.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Nie, nečakajte a lekár vyhľadajte skor ako za mesiac!

Komentáře uživatelů ...

Radecek
8. 5. 2016 8:40:41
Prosím vyhľadať lekára skôr ja som taktiež po obriezke
Tulub
8. 5. 2016 17:11:52
Ďakujem za odpoveď. Ja sa hlavne bojím toho, že ma lekár pošle preč s tým, že je to normálne a že ho zbytočne otravujem..
Doctus
9. 5. 2016 7:55:43
Okopíruji odpověď ze zpovědnice, kde jsem odpovídal na podobný dotaz před několika dny. Odpověď je trochu delší, ale aspoň si člověk počte... Dříve platilo, že každá fimóza se prostě vyřešila obřízkou. Vypadalo to, jak je obřízka výhodná. Zastánci argumentovali, že vymýtí spinocelulární karcinom penisu, který se v Africe díky obřízce nevyskytuje. Zajímavý fakt je ten, že v Evropě je incidence karcinomu penisu velice nízká, a to díky vysoké hygienické úrovni. Na blízkém východě žádná hygiena v dávnověku nebyla, což byl historický důvod obřízky, tedy nedostatek vody pro každodenní hygienu (a nejen genitálu). Dnes v první volbě doporučují obřízku jen ti, kteří z toho mají peníze (tedy bezcharakterní urologové). V USA je obřízka velice častým výkonem u narozených chlapců, bohužel se zjišťuje, že celoživotní expozice žaludu okolnímu prostředí (i tomu nejjemnějšímu spodnímu prádlu) skýtá nebezpečí anestezie žaludu, neboť povrch žaludu není od přírody stavěn být nechráněn. A proto dojde k reaktivnímu zmnožení vrstev pokožky, čímž se volná nervová zakončení dostanou hlouběji, tím klesá míra dráždivosti a muži ve středním věku mají pak mnohdy potíže s dosažením orgasmu. Proto se za "velkou louží" rozmáhají metody "foreskin restoration", kdy si natahují kůži penisu pod žaludem, aby si vytvořili neo-předkožku, čímž by žalud byl opět zakrytý a počet vrstev "zrohovatělé" pokožky by se opět snížil. NYNÍ K JÁDRU VĚCI. Konzervativní léčba zúžené předkožky spočívá v roztahování v teplé vodě, příp. v kombinaci s lokální aplikací glukokortikoidních steroidů (nejčastěji triamcinolonu). Triamcinolon patří do 2. skupiny (ze 4) topických steroidních přípravků, a tedy není moc šetrný. Sám jsem s ním neměl dobré zkušenosti, neboť vysoce zjemní kůži (běžně nežádoucí účinek se nyní stává hlavním terapeutickým), čímž však vzniká nebezpečí trhlin při sebemenším pokusu o lehké přetažení (jak se zúžení prstenec předkožky napne, tak tam jsou hned trhliny, které se jizví a stav se více a více zhoršuje). Mně se osvědčilo roztahování v teplé vodě. Nejdříve je nutné kůži penisu (a tedy i předkožku) zjemnit koupelí / máčením v teplé vodě. 10 minut by mělo stačit (teplota cca 40 °C). Pak předkožku stáhnete, co to jen jde, ale aby to nebolelo nebo nevznikaly viditelné trhliny. Takto udržujete předkožku staženou zhruba 15 minut. Cvičení je vhodné provádět na erigovaném penisu (= tj. když stojí), neboť žalud významně zvětší svůj objem a předkožka je silně napínána i při minimálním stažení. Nabízí se otázka, že 15 minut erekce nevydrží, tak si holt musí chlap rukou pomoci. Lehce si ho přihoňovat. 15minutové sezení je vhodné opakovat 2x denně (např. ráno a večer), po několika týdnech (dle mých zkušeností) je reálné dospět do stavu plného přetažení předkožky. Určitě je to ale lepší, než se stydět před doktorem nebo rodiči, když o tom budete mluvit. Takto můžete v klidu roztahovat a nikdo o tom vědět nebude. S pozdravem D.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot