61992  13. 7. 2016 10:38:18 - Lenulis

Práce v těhotenství

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli se v těhotenství práce v masně považuje za rizikové pracoviště ? Jsem v osmém týdnu těhotenství a na směně bývám sama.V práci nosím bedny zruba kolem 20 kg, zdržuji se v chladnu, směny mívám až 12 hodinové. Po pár hodinách stání mam nohy nateklé. A neustále mě bolí a jakoby tvrdne břicho. Když sem prosila manažera o přidělení pomocnice tak mě odmítnul a při předělení na jiné pracoviště bych musela dojíždět necelých 200km. Za dva týdny kdu ke svému gynekologovi myslíte že bych si sním měla o své práci promluvit ?

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Dobrý deň, v takom prípade by bolo pre vás najlepšie ostať doma na PN-ke. Ak vám zamestnávateľ neurpaví pracovnú dobu a to na 8 hod/ denne a len cez deň, v noci tehotné robiť podľa zákona nesmú, tak vyhľadajte svojho lekára skor, ako máte termín v poradni a ostaňte už doma.
Tehotná žena by podľa zákoniká práce nemala dvíhať a prenášať bremena ťažšie ako 5 kg a občasného zdviknutia a prenesia vecí do 10 kg. Takže debny, kt. vážia 20 kg, by ste dvíhať už rozhodne nemala!

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
13. 7. 2016 12:50:28
Jsem laik a ne odborník, ale co vím, tak ženy směly zvedat břemena max. 15 kilo a ne více, to se netýkalo těhotných, kde bych předpokládal, že bude omezení větší, i bez rizikového těhotenství. Dost problematický mi přijde i chlad a dlouhé směny. Na pracovišti často dohoda nebývá možná, např. zkrácení směn nebo odmítají vyřadit požadavek na nutnost zvedání těžkých věcí. Určitě promluvte se svým gynekologem, osobně si myslím, že to skončí, že během těhotenství budete na neschopence. I když takto by to být nemělo, mělo by být přeřazení na vhodnější práci, neměly by se vyžadovat určité věci ale ve firmách mnohdy dohoda možná není. Firmu zajímá Váš výkon, ne Vaše zdraví a nebo jestli byste dokonce kvůli nevhodné práci a podmínkám tam potratila. Dojíždění mimo místo bydliště Vám nemůže uložit do takové vzdálenosti, pokud by šlo o něco v dosahu, tak asi ano. Jako těhotnou Vás nemůže jen tak propustit.

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk