62136  19. 7. 2016 18:38:21 - Terk

Spánek miminka

Dobrý den,
opravdu již nevím kam se mám obrátit, proto píši Vám. Má dcerka mi cca od 4 týdnů přes den skoro nespí. Teď jí jsou dva měsíce a je to čím dál horší. Ze začátku mi alespoň dvakrát a pak jen jednou denně tvrdě usnula. Ale teď mi spí vždy maximálně půl hodiny a poté se hned vzbudí. Někdy i jen 5 minut. Vůbec chudinka nemůže přejít do tvrdého spánku. Je z toho poté hodně unavená, zívá, mne si očíčka a velmi pláče. Chtěla by pořádně zabrat, ale když má přejít z mělkého spánku do tvrdého tak se vzbudí. V noci mi ale spí krásně. Budí se jednou maximálně dvakrát za noc. Ale to bych řekla, že je to spíše tím, že je z celého dnu velmi utahaná. Mám ještě tříletou dcerku a chudince se jí nemohu skoro věnovat. Malou totiž buď uspávám nebo kojím. Už jsem zkoušela skoro vše, aby spala. Ani když je ticho tak tvrdě neusne, v kočárku také na a na procházce už vůbec. Dávám jí spán do zavinovačky, aby měla ručičky v klidu, jinak by mi neusnula vůbec. Já piji ráno fenyklový čaj a večer kojící. Hned po porodu jsem měla zdravotní problémy a musela jsem do narkózy na operaci, kde jsem ztratila plno krve a museli mi dávat plazmu a dva sáčky krve. PO týdnu jsem šla do nárkózy a operaci opět. Píšu to proto, zda to nemá s tímto souvislost.

Prosím poraďte čím by to mohlo být, jsem opravdu bezradná a hodně mě trápí když vidím, jak by hrozně ráda spala a nemůže.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Dobrý den, čekala jsem jestli vám někdo odpoví a keďže se tak dosuď nestalo, tak vám zkusím poradit já. Jako jistě i sama dobře víte spánek pro dítě je velmi důležitý. Obvykle samo miminko si řekne kdy a kolik potřebuje spát. Občas se ale stane, že miminko i když má potřebu spát, tak něco nebo někdo mu v tom brání.
Jednou z důležitých věcí pro spánek, je uložení postýlky. Vhodná je orientace na sever, a alespoň tá část postele, kde má dítě hlavu by mala být u zdi. Vhodné je používat baldachýn/ nebesa, aby mělo dítě pocit většího bezpečí. Teplota místnosti by měla být cca 18 až 20°C. Nejvhodnejší poloha pro spánek je na zádech. Prvního půl roka je vhodné dítě dát do zavinovačky, vyzkoušejte zavinování dle KARPA. Matrace v postýlce by měla být nová a do jednoho roku nepoužívejte žádné polštáře. Možná ze začátku by pomohlo, kdyby jste si šla lehnout s miminkem i vy. Vím, že ne vždy je to možné, ale vyzkoušejte to, jestli nebude klidnější a nebude spát dýl. Nebo napr. v dopoledních hodinách, vemte kočárek a běžte s prvním dítětem ven a věřím, že o to menžš bude spát venku líp než vevnitř.

Komentáře uživatelů ...

MUDr.Ciefova [Internista]
19. 7. 2016 21:55:58
Dobrý den. Zkusím poradit jen jako matka - mám doma malého synka, který spí max. 2X denně po 30 min. Mám dva způsoby, jak mu prodloužit spánek - spát s ním (to vždy zabere, bohužel mám ještě 2,5 letého, který už spi přes den jen výjimečně), nebo vzít malého do nosítka (to by spal i dvě hodiny). S nositkem toho člověk víc udělá, může na procházku se starším, při trochu zručnosti i uvaří. Je možné, že miminko chce cítit vaší blízkost, po tom, co jste si prožila, a že by tohle mohlo pomoct.
prd123456
12. 9. 2019 20:20:28
treba ho jebnut kladivem

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí