62286  16. 10. 2017 19:20:47

Plíseň mezi 3-4 prstem

Dobry den,

na noze se mi nejspis objevila plisen. Zprvu jen mezi 3-4 prstem, pote se rozsirila az k malicku o nohy. Pouzival jsem bezne dostupne masti a roztoky v lekarne proti plisnim. Doslo ke zlepseni a po dovolene u more k temer odezneni priznaku. Pote vsak celkem vyrazne zhorseni. Dokonce se objevili i mame tecky smerujici smerem k nartu. Byl jsme na koznim a tam mi dr predepsal mast imacort. Kdyz se dival, premyslel i nad svrabem. Po 14 dnech aplikace masti vsak k zadnemu zlepseni nedochazi. Navic spise zhorseni. Chodidlo mam i lehce opuchle. Muze to byt prece jen svrab anebo mam byt jeste trpelivy a pockat hda mast nezabere.

Dekuji za odpoved.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

podle fotografií to spíše vypadá na plíseň (tinea pedis), ale onemocnění svrabem vyloučit podle fotografie nemohu. U svrabu obvyle bývají pupínky po dvou vedle sebe, svědění je nejhorší v noci, kdy je zákožka svrabová aktivní. Na vyloučení svrabu by bylo potřeba vyšetření malého kousku kůže z postižených míst; toto vyšetření Vám může provést kožní lékař.

Plíseň na nohou bývá urputná, často se vrací a leckdy trvá dlouho, než se člověk vyléčí. Může se jednat až o šest týdnů terapie. Obvykle se doporučuje léčit nejméně čtyři týdny a pokud ani tehdy nedojde ke zlepšení, je možné zvážit jinou diagnózu. Avšak ve Vašem případě, když se obtíže spíše zhoršují, bych doporučila vyhledat Vašeho dermatologa dříve. Může Vám navrhnout, abyste ještě vyčkal, nebo Vám změní terapii na jiná lokální či tabletová antimykotika, případně provede vyšetření na svrab. Možným důvodem zhoršení může být také to, že se zanícená a poškozená kůže druhotně infikovala například bakteriemi a to lze určit až na základě vyšetření u odborného lékaře.

Obecně Vám mohu zatím doporučit, abyste vyměnil nebo alespoň vydezinfikoval či jinak ošetřil obuv proti plísním, protože i boty a vložky mohou být zdrojem infekce a příčinou toho, proč se vrací. Noste boty pohodlné, netěsnící, prodyšné, abyste zabránil pocení nohou. Měl byste používat bavlněné ponožky se zdravotním lemem, aby byla noha dobře prokrvená. Dbejte na to, aby byly nohy dobře ošetřené a osušené po koupeli, zejména mezi a pod prsty. Na ošetřování nohou a jejich sušení používejte svůj vlastní ručník, který po použití vyperte.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...