62290  4. 11. 2017 13:57:07

Výsledky s cytológie

Dobry den,

chcela by som sa poradit. pred troma tyzdnami som absolvovala cytologiu a kultivaciu. poradili mi kontrolu az o 4 mesiace a pocas tych mesiacov uzivat vitaminy na imunitu konkretne AMPCARE VYTAZOK Z HUBY candida itilis. Trpim aj leukopeniou a preto by som potrebovala aj nazor ineho lekara ci mam nejako inak postupovat. Mam obavy a nechcela by som to zanedbat.

Toto su vysledky:
LSIL - Low-grade skvamozna intraepitelova lezia
STER : Uspokojivy -bunky TZ pritomne, prekryte : leu, ery metaplazia vratane nezrelej
Mikrobialny obraz: Döderlein
Doporucenie:kontrola za 4-6 mesiacov, kolposkopia
Dysplasticke bunky + znamky HPV infekcie
Zvazit detekciu HPV zo zostatku materialu do jedneho mesiacia po odbere materialu.
Kultivacia vysledky negativne.

Dakujem vopred.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

rozumím Vašim obavám, nicméně můžete důvěřovat Vašemu gynekologovi, že postupuje správně. Váš nález není neobvyklý a postup se stanovuje podle závažnosti nálezu na čípku, také podle věku.

Low-grade skvamózní intreapitelová léze (LSIL) znamená, že buňky děložního hrdla jsou lehce změněné. Nález bývá často ve spojitosti s infekcí lidským papilomavirem (HPV), u žen od 21 do 24 let je nález HPV dokonce velice běžný. Lidský papilomavirus má několik podtypů a jen některé z nich jsou nebezpečné z toho důvodu, že mohou vést ke vzniku rakovinotvorných buněk. Při nálezu LSIL se proto někdy vyšetřuje typ HPV (jak to doporučují ve zprávě). Nález na děložním čípku se ale většinou sám upraví a při kontrole už je čípek normální. Každopádně se doporučuje, abyste podstoupila vyšetření zvané kolposkopie. Při něm se povrch čípku zobrazuje pod mikroskopem a případně se i odebírá malý kousek tkáně k vyšetření podezřelých buněk. Další postup bude záviset na výsledku kolposkopie.

Co se týče leukopenie, nemohu říci, co jí ve Vašem případě způsobuje, ani zda to může souviset s gynekologickým nálezem, na to je třeba znát celkový krevní obraz a diferenciální rozpočet bílých krvinek, a také znát Váš celkový zdravotní stav. Leukopenie je široký pojem zahrnující několik podtypů snížení počtu bílých krvinek a proto i možných příčin může být vícero. Podtypy bílých krvinek se jmenují neutrofily, bazofily, eozinofily, monocyty a lymfocyty, celkové počty každého podtypu mohou být sníženy z různých důvodů. Nejběžněji jsou snížené neutrofily a lymfocyty v důsledku infekce. Měla byste se proto obrátit na svého praktického lékaře, který Vás zná, ví, jakými jinými onemocněními případně trpíte, zda a jaké užíváte léky, jak často jste byla nemocná a v neposlední řadě kdy a proč Vám byly dělány odběry. Podle toho se pak rozhodne pro kontrolu krevního obrazu a další vyšetření, která byste možná potřebovala k objasnění tohoto stavu.

Pokud byste i nadále měla obavy, zda leukopenie nemůže souviset s gynekologickým nálezem, nebo zda by kolposkopické vyšetření u Vás nemělo proběhnout dříve, než máte doporučeno ve zprávě, optejte se na to svého gynekologa.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...