62291  9. 11. 2017 16:18:57

Mám poruchu štítnej žľazy

Dobrý deň,

chcem sa opýtať na názor čo sa týka HRT po odstránení maternice a vaječníkov. Mám poruchu štítnej žľazy už cca 14rokov - hyperfunkcia na autoimunitnom základe, teraz po tyreotoxikóze v 07/2017. Trápia ma : nočné návaly tepla, vysoký tep a psychické nepríjemné stavy (pocit napätia, žalúdočná nervozita, strach, večerný nízky tlak 90/50). Na ženskej operácií som bola najskôr na odstránení maternice 12rokov dozadu a pred 3, 5rokom mi zobrali aj vaječníky. Vtedy mi nasadili HRT - Klimonorm, ale rozhádzala sa mi štítna žľaza, tak som to prestala užívať.

Od vtedy vlastne stále len prežívam - dva dni som v poriadku, potom zas zle a teraz mám zlé psychické stavy hlavne večer. Skúšala som aj rôzne alternatívy, ale nepomohlo. Teraz mi gynekológ odporučil začať brať estrogén (HRT). Chcem sa opýtať na váš názor - či je to vhodné, či by mi HRT mohla pomôcť začať normálne žiť. Sedatíva nechcem brať - beriem len alternatívne bylinky (medovka, valeriána, harmanček). Ďakujem vopred za vaše posúdenie. Ak by ste mali nejaký návrh čo robiť či akého lekára by som mala navštíviť atď, budem vďačná.

Doplnenie: Som ročník 1968. A beriem 10mg Thyrozolu a 1/4 Lokrenu na rýchly tep. Výška 175cm a 57kg.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

odpověď na Vaši otázku není jednoznačná, záleží na více okolnostech. Pokusím se Vám nastínit pro a proti, bude ale potřeba, abyste si vše rozmyslela a konzultovala se svým gynekologem a také endokrinologem, případně praktickým lékařem, kteří znají Váš celkový zdravotní stav. Vaši lékaři by Vám měli pomoci Vám udělat rozhodnutí, které bude pro Vás nejlepší.

Hormonální terapie po chirurgické menopauze bývá častým řešením problémů spojených s náhlou změnou hormonálních hladin, kterou velké množství žen po odstranění vaječníků pociťuje jako nesnesitelný problém. Protože se nejedná o fyziologickou menopauzu, na kterou se tělo i mysl postupně připravují, jsou projevy menopauzy často bouřlivé a jsou vnímány jako daleko nepříjemnější, než kdybyste se s nimi musela vyrovnávat například v padesáti.

Po odstranění vaječníků a dělohy bývá podáván estrogen. Léčba estrogenem má své nežádoucí účinky. Zvyšuje riziko krevních sraženin, zvyšuje riziko infarktu, mozkové mrtvice, je sledována souvislost mezi hormonální terapií a rakovinou prsu. Podle toho, co je mi známo, samostatná terapie estrogenem významně nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, pokud není užívána déle jak 6 let, ale souvislost je pořád zkoumána a riziko není vyloučené. Obzvlášť pokud ve Vaší rodině někdo měl rakovinu prsu, je třeba to brát v potaz. Také byste být informována o tom, že hormonální léčba může mít i nežádoucí účinky na Vaši psychiku, obtíže mohou být podobné jako menopauza. Může se objevit nespavost, úzkosti, deprese, z fyzických příznaků například bolesti hlavy, nevolnosti.

Léčba estrogenem má vliv na štítnou žlázu. Dochází k poklesu hormonů štítnice. Obzvlášť když víte, že se Vám v minulosti po léčbě obtíže se štítnou žlázou objevily, lze očekávat, že se to stane znovu. Proto, pokud se pro léčbu estrogenem rozhodnete, informujte nejdříve svého endokrinologa, který Vám navrhne kontrolu po zahájení léčby a bude Vás sledovat, aby bylo možné na výkyvy v hormonálních hladinách reagovat.

Výhody hormonální léčby mohou být na druhou stranu lákavé. Pravděpodobně se Vám upraví změny nálad, pocení, nezanedbatelné je také to, že podle studií dochází během léčby ke snížení počtu epizod návalů horka o 75%. Další výhodou je snížení suchosti vaginální sliznice (která se dá ale řešit i jinak). V neposlední řadě pomáhá léčba estrogenem snížit riziko osteoporózy, která po menopauze přichází.

Předtím, než se definitivně rozhodnete, doporučuji Vám, abyste se obrátila na své ošetřující lékaře, zda nevědí o nějaké kontraindikaci nebo riziku léčby ve Vašem případě. Nemáte například nějaké srdeční onemocnění, které by se mohlo terapií zhoršit? Nevím také, jaký byl důvod odstranění vaječníků a dělohy. Pokud důvodem bylo nějaké nádorové onemocnění, jistě by se to mělo vzít do úvahy. Podobně by Vaši lékaři měli posoudit i rodinnou anamnézu.

Zatím můžete zkusit i jiné metody. Z alternativních postupů Vám doporučuji celostní medicínu. Obraťte se na konstitučního homeopata nebo akupunkturistu (na Slovensku i v Čechách jich je hodně), celostní přístup Vám může pomoci vyrovnat výkyvy hormonů i nálad, možná samo o sobě to může být dostatečné. Bylo by také moudré být si jistá, že Vaše strachy, napětí a špatný psychický stav nesouvisejí s něčím jiným, než s přechodem. Doporučuji Vám popovídat si o tom i s psychoterapeutem.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...