62366  22. 6. 2018 16:45:48

Nekolik let trpím na kvasinkové infekce

Dobry den,

uz je to nekolik let co jsem casto trpela na kvasikove infekce, momentalne si udrzuji dobre PH pomoci vyplachu, vita C kremu a gynekologicke peny na myti, pokud bych tohle nepouzivala, tak se mi do tydne objevi znovu kvasinka a nebo nejaka bakterialni kandidoza, problem ale nastava pri pohlavnim styku, uz nekolik mesicu pri sexu necitim zadne prijemne pocity, proste nic mi to nedela. Nevíte kde se mohla stát chyba? Koupila jsem si i tabletky s podporou libida v lekarne za 450, - 10 tablet a nic to se mnou neudelalo. Obcas mi prijde, ze mam nejake spatne prokrveni, prijde mi, ze tam mam nejake chladno, kdyz si napr, sahnu prsty dovnitr. Po aplikaci peptidu melanotan 2, ktery slouzi hlavne k opaleni, jsem mela hodne citliví klitoris a libilo se mi to, ale uvnitr vubec nic. Prosim poradte, jsem z toho uz na dně, chtela bych si sex uzivat tak jako kdysi:(

Jeste podotknu, ze mam vyoperovanou stitnou zlazu a kazde rano beru letrox 100/1 tabletu plus mam problemy s krecovymi zily. Je mi 29 let, bezdetna.

Predem dekuji za odpoved.
Renata

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

děkuji Vám za důvěru, chápu, jak nepříjemný Váš problém je. Odpovědět jednoduše bude složitější, protože podobná problematika obvykle nemívá jednu příčinu. Myslím si, že kromě konzultace zde, bude třeba, abyste navštívila svého gynekologa a praktického lékaře k vyšetření a poradě.

Nepíšete, jaké výplachy a jak často si děláte, jaký gel používáte a jak víte, že je Vaše pH v pořádku. Obecně se výplachy pochvy nedoporučují, zvláště ne vodou či rozličnými bylinnnými či jinými roztoky, které ženy používávají. Mycí gely také nebývají gynekology vítané, ale pravda je, že existují vyjímky, což určitě všechno víte. Obvykle podobné techniky vedou k tomu, že se naruší přirozené prostředí pochvy, hrozí přerůstání infekce, záněty vaginy i dalších částí pohlavního ústrojí. Proto pokud tento postup nebyl navrhnutý Vašim lékařem, určitě se o tom poraďte, protože právě tyto praktiky mohou být příčinou Vašich potíží. Pokud jste ale k tomuto postupu dospěla ve spolupráci s gynekologem a ten s tím souhlasí, pak je zřejmě vše v pořádku a bude třeba se zaměřit jiným směrem. Nicméně určitě nyní vyhledejte gynekoloiga kvůli necitlivosti při sexu. Bylo by třeba, aby se vyloučil zánět či jiné změny vaginy a děložního čípku.

Bylo by vhodné, abyste navštívila svého praktického lékaře a také endokrinologa. Praktický lékař vyšetří, zda příčinou snížené citlivosti vaginy není problém vnitřních nemocí. Podobné příznaky může mít cukrovka, vysoký tlak a další nemoci včetně snížené fukce štítné žlázy. Budou vhodné laboratorní testy a změření tlaku a tepu. Vzhledem k operaci štítnice doporučuji kontrolu u endokrinologa. Někdy je příčina snížené citlivosti v nedostatečné léčbě problémů se štítnou žlázou či v léku samotném. Svěřte se lékaři s tímto problémem, je možné, že se řešení najde zde (změna mediakce, zvýšení dávky apod.). Jednou z dalších možných příčin snížené citlivosti může být porucha nervového zásobení, ale to je spíše méně pravděpodobné. Pokud by Vaši lékaři zvažovali tuto můžnost, pošlou Vás na odborné neurologické vyšetření.

Osobě bych doporučila pokusit se vrátit se ke stavu, kdy nemusíte provádět výplachy. Měla byste se pokusit zbavit náchylnosti k infekcím, aby si Vaše vagina mohla odpočinout a mohla mít přirozené pH a vlastní prostředí s hodnými bakteriemi. Doporučím dlouhodobé užívání probiotik s prebiotiky (několik měsíců), například Hylak F, dále se v prevenci a léčbě gynekologických zánětů osvědčil Wobenzym, můžete vyzkoušet homeopatii, která Vám pomůže k celkové harmonizaci. Ohledně vhodnosti vaginálních probiotik se raději poraďte s gynekologem, obecně to bývá doporučované, nicméně u Vás konkrétně je možné, že to vhodné nebude. Vhodná je také protikvasinková dieta. Návodů najdete na internetu spoustu.

Když se vyloučí vnitřní příčiny snížené citlivosti vaginy a sklonu ke gynekologickým zánětům, až bude dobře nastavená léčba štítnice, pokud nebude nalezen gynekologický problém a zdravotně budete v pořádku, bude na místě podniknout výpravu na prozkoumání Vašich intimních oblastí.

Je možné, že necitlivé jsou jen některé části vagíny. Je možné, že partner nepoužívá pro Vás tu správnou techniku, je na Vás moc hrr, možná máte ze sexu nějakou obavu nebo v něčem nepříjemný prožitek. Možná jste nyní ve větším stresu, máte nějaké psychické trable apod.. Intimní oblast je velmi citlivá k psychické nepohodě. Zkuste si vzpomenout, od kdy máte pocit horší citlivosti. Nestalo se ve Vašem životě v tu dobu něco? Nedošlo k nějakým fyzickým či psychickým změnám?

Ke zlepšení citlivosti vaginy se používají pravidelné masáže vagíny. Zkuste různé způsoby masturbace, zkoumejte, co Vám dělá dobře, co ne. Pořiďte si vhodně velký vibrátor či podobnou pomůcku, protože dosáhnout prsty po celé délce vagíny může být náročné. Pokud se na to cítíte, zasvěťte svého partnera a objevovat můžete spolu. Třeba zjistíte, že necitlivé jsou jen nějaké části. Třeba objevíte nějaké, které jsou velmi vzrušivé. Při nákupu pomůcek a průzkumu jen dávejte pozor na parfémované lubrikanty či jinou chemii, abyste si nezpůsobila podráždění, alergizaci či infekce.

Buďte na sebe něžná a nikam nespěchejte. Necitlivá místa je možné znovu probudit masážemi a stimulací. Na sex i autoerotiku si udělejte čas, abyste měla styk tehdy, kde jste dost připravená psychicky i fyzicky.

Vše výše uvedené jsou jen obecné návody. Pokud byste si nebyla jistá, existuje sex koučing (najdete na internetu), tantra masáže a další možné cesty k objevení toho, v čem může být problém.

Přeji Vámi, aby se Vám záhy podařilo vrátit se zas k příjemnému prožívání sexu.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...