62381  13. 8. 2018 15:03:06

Požití 150tb léku zolpidemi tartras

Dobrý den,

Co se prosím s člověkem stane po požití 150tb léku zolpidemi tartras? (Hypnogen, APO Zoplidem.)

Děkuji.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

požití takového velkého množství tablet léku s obsahem zolpidemu by mělo vážné následy na zdraví od poruchy vědomí, kómatu, selhání orgánů, v souvislosti s užitím větších než doporučených léčebných dávek byla popsána i úmrtí. Rozhodně musím varovat před užítím takového množství tablet.

Pokud víte o někom, kdo uvažuje o požití podobného množství zolpidemu, nebo dokonce již podnikl kroky k jejich pořízení, pak je určitě potřeba, aby se ten, koho se to týká, obrátil co nejdříve na někoho, komu důvěřuje, a svěřil se s problémy, které má. Může se svěřit svému praktickému lékaři, psychologovi či psychiatrovi. Pokud to je z nějakého důvodu složité či nemožné, jsou i jiné cesty, například telefonní linky či chaty. Může se stát, že dotyčný může mít strach o potížích mluvit, může cítit nechuť či nedůvěru, rezignaci, může se cítit v beznadějné situaci či může být jiná potíž. I tehdy je ale možné najít cestu ven, je možné svěřit se, vyhledat pomoc či radu, útěchu. K tomu slouží linky bezpečí a důvěry, kde jsou lidé schopní vyslechnout, poradit a pomoci.

Telefonní kontakt na linku bezpečí je 116 111, v provozu je 24 hodin denně, telefonát je zdarma. E-mail je pomoc@linkabezpečí.cz. Kontakt na linku první psychologické pomoci je 116 123, linka funguje zdarma denně od od 19.00-21.00. Obě jsou celostátní. Další linky bezpečí jsou v každém kraji, telefonní čísla a mailové adresy na chaty se dají najít na internetu podle místa bydliště, nejjednodušeji se ke kontaktům dá dostat pomocí odkazu www.linkyduvery.cz po rozkliknutí kolonky Linky důvěry v ČR.

Doufám, že má odpověď poskytla potřebné informace a že se nikdo nedostal a ani nedostane do situace, kdy by k požití tablet došlo.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...