8137  3. 2. 2010 19:30:18

Může laik aspoň přibližně určit kvalitu spermií?

Zdravím, mám asi poněkud neobvyklý dotaz :). S přítelkyní jsme zkoušeli dát spermie pod mikroskop, můžu se zeptat, jak jako laik, aspoň přibližně poznám kvalitu spermií nebo na co se mám zaměřit? (nejde o vědecký projekt, spíše mi to přijde zajímavé než že bych se tím vážněji zabýval). Pozorovali jsme je na zvětší 10x45(tj 450x), viděli jsme jich pár, co proplavali přes celý objektiv a zmizeli, poté jednu dvojbičíkatou a pak pár plácajících se :). Můžu se zeptat, kolik má zdravé sperma závadných spermií? Chápu, že důležitým ukazatelem je hustota spermií, kterou takovouto metodou nezjistím, ale tak jakékoli info bude přínosné, díky.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Obávám se, že laik nedokáže posoudit kvalitu svých spermií. Nanejvýš je jen uvidíte, ale nedokážete určit, jejích morfologii, ani množstevní ani pH. Pokud máte alespoň ejakulátu za jednu kávovú lyžičku, tak jeho množství je normální ale samotnou kvalitu vám dokáže určit jen vyšetření spermiogramu.

Komentáře uživatelů ...

3. 2. 2010 20:25:32
Najlepšie ak si pozriete túto stránku a dozviete sa skoro všetko. http://www.urolog.sk/nase-sluzby/spermiogram/

Ejakulace Pohlavní nemoci Masturbace Orgazmus Erekce Pohlavní styk HIV, AIDS HPV Mykózy, Kvasinky Genitální herpes Syfilis Chlamýdie