10336  14. 4. 2010 12:32:59 - Markéta Š

Strach dítěte z lékařů

Dobrý den ,chtěla bych poradit, jak vést dítě k tomu, aby zvládlo bez obav prohlídku u lékaře. Mé dceři je 8 let, odmalička dělá u lékaře byť jen u banální prohlídky hrozné scény, s věkem se to nelepší, naopak to vypadá divně, když se nenechá zvážit ani změřit a při dotyku lékaře křičí, jako by ji na nože bral, o odběrech krve nebo ošetření u zubaře nemůže být ani řeč. Zkoušeli jsme říct jí co ji čeká (nevidí, neslyší), slibovat hmotnou odměnu(nic nechce), fyzické tresty (je jí to jedno). K lékaři dobrovolně nejde, scény dělá od chvíle, kdy se dozví, že tam jdeme. Děkuji za vaši radu.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Pokiaľ je to tak ako píšete a v takom veku, tak ja osobne doporučujem to riešiť so psychológom, alebo psychiatrom, pretože aj keď každý človek asi lekárov moc nemusí, to je jasné, ale ak ona má taký panický strach len z banálnych vyšetreniach, kde jej vlastne lekár nič bolestivé nerobí, tak jej reakcia nie je primeraná. V detskom veku nezažila nejakú traumu? So psychológom si myslím, že krok za krokom by ste to mohli nejak zvládnuť a jej paniku odstrániť.

Komentáře uživatelů ...

21. 4. 2010 0:29:55
Presne taká som bola aj ja,ale časom sa to trocha zlepšilo.Nemá nejaké zlé skúsenosti s lekármi?
21. 4. 2010 0:32:14
Alebo ešte som čítala, že dieťa reaguje aj podľa toho, ako sa správa matka alebo aké ma pocity napríklad u lekára/zubára.
25. 5. 2010 16:47:14
proste jej visvetli co sa jej stane a ake to moze mat nasledky ked k lekarovi nepojde ale podla mna to bude asi tim ze v detstve ked mala nejake 3 4 roky zazila nejaku traumu ale podla mna je to celkom normalne neboj ju to prejde to nejako zvladnes ;)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy