11325  8. 5. 2010 10:22:09

Podstoupit odstranění krčních mandlích?

Dobrý den, synovi(4,5), v roce 2008 ORL lékařka doporučila odstranění nosní mandle (středně velká)a krčních(zvětšené). Lékařku jsme navštívili z důvodu, že syn špatně smrkal a co začal navštěvovat MŠ, byl častěji nemocen. Adenotomii jsme zatím nepodstoupili, syn je méně nemocen, jediné co mě trápí je, že mluví jakoby nosem. Slyšela jsem, že do budoucna se mandle mohou zmenšit jak poroste. Manžel je proti operaci a já nyní váhám, aby neměl problémy s mluvou, od září jde do 1.třídy.
Děkuji za nodpověď. Hanka

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Podobný problém sme už riešili môžete si odpoveď aj komentáre prečítať na http://www.omimine.cz/home/detail?id=11026 inak tak ako bolo už v komentári povedané, tak s tým plne súhlasím. Na vašom mieste by som to riešila čím skôr.

Komentáře uživatelů ...

8. 5. 2010 15:49:33
Nosní mandle mi odstranili 2x, jednou cca v 5 letech, podruhé v necelých 14. Dosavadní potíže zmizely, tj .rýmy, nemožnost dýchání nosem. Asi by to šlo bez té operace - za cenu častých nemocí, hrozí i poškození sluchu, infekcí způsobených tím, že se dýchá ústy. Trošku tu postoj "manžel je proti operaci" nechápu. Byl by taky proti operaci slepého střeva nebo jiné břišní operaci? Tady jistě nejde přímo o život. Jiné lidé zas jsou proti antibiotikům, i v případě jasně bakteriálních infekcí. I zápal plic nebo angína jde vyléčit bez antibiotik, v prvém případě tu je vyšší ohrožení života, v druhém jen zdravotní komplikace, např. v podobě získané srdeční vady. Pokud mandle fungují jako ložisko infekce, tak to je nejen zdrojem potíží nemocí dýchací soustavy, ale může se to projevit na celém organismu - třeba právě tou srdeční vadou. Proč myslíte, že se odstraňují váčky u zubních kořenů, i když pacienta nijak nebolí a neví o nich?

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí