11511  12. 5. 2010 19:24:40

Přetahování předkožky u malého chlapečka

Protože se blíží léto a s kamarádkou navštěvujeme koupaliště a ta sebou bere někdy svého nejmenšího brášku,kterému je 5 let chci se zeptat jak je to s předkožkou u malých chlapečků.Při převlékání malému stáhne tu kůžičku-předkožku z pindíky a má to tak po dobu koupání přetažené a krásně mu to drží,samozřejmě ,že se koupe nahý.Nakonec ho osprchuje a stáhne mu to zpátky. Většina chlapečků to má ale schované v té kůžičce.Jak je to správně?Nechtěla jsem se jí prát.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Keďže ste dotaz vložila dva krát, čo je úplne zbytočné, tak na ten prvý som už odpovedala a opakovať sa už nebudem. Inak duplikáty budú zmazané, takže prosím to neopakujte. Ďakujem za pochopenie.

Komentáře uživatelů ...

12. 5. 2010 20:42:09
Nie je dôvod tento " rituál" vykonávať. Ak už raz ide predkožka pretiahnuť stačí občas to ešte zopakovať, ale po celé hodiny mať odkrytý žaluď nie je nutné.
12. 5. 2010 22:42:57
Pokud kůžička neškrtí, tak proč ne. Nejde o rituál, ve vodě dojde k dokonalé hygieně. Nutné to není, ale škodlivé taky ne.
13. 5. 2010 7:12:11
V tomto případě není správně,nebo špatně. Obojí je možné,záleží na každém,co preferuje.
13. 5. 2010 13:08:25
U 5letého hošíka mi přijde divné, aby mu kůžičku na pindíku stahovala jeho starší sestra. U 3 letého při koupání, proč ne. I když v tom věku to chlapci zvládnou. A ve 4 letech každý chlapec zvládne si předkožku stahovat na večerní koupání sám. 5 letým dětem nikdo na genitálie sahat nemá, kromě výjimek. Spíš kdyby kůžička nešla zpět, tak mu matka pomůže. Když bude mít otec 5 letou dceru, tak v koupelně není nutné, aby jí při sprchování omýval její intimní partie. V 5 letech to zvládne sama.
13. 5. 2010 13:40:42
To je asi na jinou diskusi,ne?? Nemám pocit,že by dotaz směřoval tímto směrem
13. 5. 2010 18:38:46
Je to divný. Já jsem taky jednou viděla na koupáku klučíka asi tak 7 let. Myslela jsem že má obřízku a nijak si toho nevšímala a pak zblízka jsem si náhodou všimla že to má celou dobu jenom odkryté srolované za žaludem. Je možný, že to tak někteří "nosí" pořád. Ale proč to odkrývat jenom když má být venku nahý, to fakt nechápu.
13. 5. 2010 19:36:19
Pokud například chlapec trpí zánětem předkožky nebo žaludu,tak někteří odborníci stažení předkožky doporučují pro lepší zhojení a prevenci opakování těchto problémů,smysl to má ale jen tehdy,když je penis volně přístupný vzduchu,proto při pohybu nahý venku
13. 5. 2010 20:42:04
To je zcela nepodstatná věc, jestli někdo má žalud zakrytý předkožkou, nebo předkožku trvale staženou dozadu. U dospělých mužů tak 1/3 má trvale odkrytý žalud, mluvím o těch bez obřízky. U malých chlapců je to méně obvyklé. Párkrát jsem si toho všiml ale i u malých chlapečků, 2,3, 4 letí. Když je volná předkožka, tak je to jedno. Ale nikomu bych ten postup u malých dětí nedoporučoval, celkově mají předkožku užší, pak by to vadilo. Pokud má někdo záněty nebo se mu tvoří hodně mazu, tak stažení dozadu při volné předkožce je určitě vhodné. Ať stálé, nebo na pár hodin, třeba právě do té vody.
13. 5. 2010 21:10:17
Pro 13.5.2010 18:38:46 Je to už možná 20 let když jsem se slunil a koupal na jedné naší přehradě a přijela rodinka s dvěma malými chlapci.Mluvili německy a také se na odpoledne přijeli koupat a slunit.Malí prckové se koupali nahatí,tomu menšímu nemohli být ani 2 roky,ale už běhal a tomu staršímu tak do 5 let.Asi po hodině jejich příjezdu mi má milá povídá abych se podíval na jejich přirození.Ten nejmenší to měl obřezané a koukala mu jen holá bambulka,kůžička žádná,ten starší to měl ohrnuté nebo srolované,takže měl také celý žalud obnažený.Zřejmě někde to tak klukům udělají už od malička
13. 5. 2010 21:16:13
Obřízka a stažená předkožka jsou 2 věci. Nechat obřezat své děti, proč ne. Ale stahovat úplně malým klukům předkožku, tady je riziko,že bude škrtit žalud. Malý kluk to neřekne. Když je kluk větší, tak je možné mu to poradit, ale ne ho k tomu nutit. A pokud by měl tu předkožku staženou, tak hodně hlídat, jestli nepůsobí potíže. Je to hodně individuální.
13. 5. 2010 21:57:03
Je pravda,že obřízka je jedna věc,stažená předkožka druhá věc.Obřízka je vlastně obnažení žaludu natrvalo,stažená předkožka je jen na určitou dobu.Myslím si,ale pokud není úzká a neškrtí,že pro hygienu je to dobrá věc
14. 5. 2010 19:10:37
Prosim Vás kolik je kamarádce že musí šahat sourozencovi na penis. A ještě ke všemu na veřejnosti??
14. 5. 2010 19:54:59
Jestli to bylo loni, tak chlapci byly 4 roky. A chápu-li dobře, tak to nebylo na veřejnosti ale v dámských sprchách. Starší sestra občas funguje jako druhá máma, je v pořádku, když 12 nebo 15 letá dívka vykoupe mladšího bratra, v tom problém nevidím. 4 letý chlapec si může předkožku stahovat sám, u 5 letého bych to viděl jak nanejvýš vhodné. Když si berou pánové malé dcerky do pánských sprch, tak holčičky taky vidí, jak si táta či jiní muži přetahují předkožky, nijak bych to nedramatizoval. Té dívce se může hodit, že umí přetahovat malému chlapci předkožku, až bude mít sama syna.
15. 5. 2010 16:12:45
Mě to prostě přijde divné. Zkuste se na to podívat z druhé strany, to je jako by 12-15 letý chlapec koupal svou 4-5 letou sestru a manipuloval ji s genitáliemi... Ale to už je mimo toto téma...
15. 5. 2010 16:53:19
Malí chlapci si umí předkožku stahovat sami, ale je třeba je tomu naučit. Nevidím zásadní problém, když 4 letému chlapci předkožku při koupání stáhne matka, nebo starší sestra, která ho místo ní koupe. Výraz manipuloval s genitáliemi navozuje představu sex. praktik, nehodí se sem. Když bude otec natírat opalovacím krémem svou 3,4,5 letou dceru na zádech i na zadečku, tak je to totéž, jako byste tvrdil, že jí sahá po zadku nebo že jí osahává. 3-4 letým dětem rodiče běžně utírají zadek, děti to neumí, nebo tak, že by bylo hnědé šatstvo.
16. 5. 2010 12:28:09
V odbě,kdy jsemještě chodila do základní školy na vyšší stupeň jsem s kamarádkou často vozila v kočárku naší sousedce malého chlapečka.Jednou jsme u ní zústali když malého koupala a všimli jsme si,když ho odsvlékla,že mu stojí píndík.Myslely jsme si,že to je jen u větších kluků.Na konci pindíka měl bambulku a za ní malou jizvičku.Když jsme se na to zeptaly,sousedka nám řekla,že byl na malé operaci,která se někdy u klučíků musí udělat,aby mohl dobře čurat.Až jednou jsem četla článek o břízce u chlapců a tu měl tenhle prcek vlastně udělanou.Předkožku žádnou neměl,to byla moje první zkuše- nost s klučičím pinďourem.
17. 5. 2010 15:57:26
Nestahovat! Jedině kvůli hygieně-sprchování, mytí. To že má někdo odkrytou předkožku v bazéně, rybníce nebo někde venku na tom bude asi těžko něco hygienického. A navíc u tak malých dětí to většinou bývá ještě zúžené a některým to dokonce jěště ani stahovat nejde.
17. 5. 2010 16:49:09
Pamatuji, že jako klukovi v pubertě se mi při plavání v bazénu nebo v přírodě téměř vždy předkožka stáhla sama dozadu. Došlo tím k dokonalé hygieně žaludu. I když jsem si dal předkožku hned zpátky, tak za chvilku byla zase stažená. Ničemu to nevadí. Pokud někdo plave stylově, tj. potápá hlavu při plavání kromě nádechu, tak do kontaktu s vodou přijdou oči. Ty jsou citlivější než žalud. Pokud někdo nechá 5 letému chlapci na plavání staženou předkožku, nijak mu tím neuškodí. Nutné to není, ale škodlivé taky ne.
18. 5. 2010 14:08:13
Tak proč mu to tedy stahují?
18. 5. 2010 14:40:18
Zhruba tak třetina českých mužů chodí s trvale staženou předkožkou. Důvody různé, kratší předkožka, někomu to lépe vyhovuje. Pokud to je případ jeho otce, nebo jeho matce se to tak víc líbí, tak zkouší klukovi nechávat předkožku přetaženou. Zatím jen občas, pak třeba natrvalo. Nutné to není, ale škodlivé taky ne - když předkožka není úzká. Trvale stažená předkožka je v některých kulturách zvykem či přímo společensky vyžadovaná (např. Japonsko). Jde o bezvýznamnou věc, není třeba tu řešit penis někoho jiného. Je to jejich věc.
6. 8. 2010 0:08:51
Tiež na tom všetkom nevidim nič zvlaštne. Je to uplne v poriadku. Malym hlapcom sa kontroluje ci mu ide stiahnut predkozka, ak by nie, neskor by s tym mal problem.. Ale ja osobne, ak mu predkozka ide stahovat dobre a netrpi ziadnymi zapalmi, tak by som dieta urcite neucil trvalo stiahnutej predkozke. Tym ze sa holy zalud obtiera o textil siat, znizuje sa jeho citlivost a neskor by mu to mohlo byt luto. Viem to z vlastnej skusenosti. Obriezka alebo trvalo stiahnuty zalud je dobre u dospelych ak maju problem s predcasnou ejakulaciou. Ale treba aj tu vsetko s mierou, lebo ak sa to prezenie, tak zalud tak znecitlivie, a vek sa k tomu este prida, ze pri sexe nebude takmer nic citit a k orgazmus dosiahne len vdaka zapojeniu predstavivosti.. To je aj moj pripad a pre svoje dieta by som taketo znecitlivenie urcite nechcel. Takze nie je to vobec bezvyznamna vec!!!
13. 9. 2010 3:30:53
Ja teda nevidim duvod stahovat klukovi predkozku, kdyz jde do bazenu. Do bazenu si nejde delat hygienu, ale zaplavat si. At si ji stahuje doma pri koupani. Vidim, ze navstevy v bazenu asi omezim, plavani ve spine omyte z cizich zaludu me fakt zvedlo kybl. A ze si petilety kluk nechava stahovat predkozku od starsi sestry, mi prijde taky divne. Navic by to mel v pohode umet zvladat sam.
14. 9. 2010 20:40:32
Myslím si,že to není nic špatného,když starší sestra,omyje pindíka svému malému bráškovi někde ve sprchách.kde se sprchují všichni bez plavek a stáhne mu předkožku,protože zřejmě i doma mu to tak dělá a její mamka ji to tak naučila.Naopak je to tak dobře,že je čistý a nezanese ani do bazenu nečistotu ap.Bohužel je fakt,že je hodně chlapců,kteří neví ani v 5 letech,že si mají stáhnout předkožku,obnažit žalud a omýt ho,tak není čemu se divit!Není v tom žádná zvrhlost ani úchylnost.
26. 9. 2010 21:01:01
V techto dotazich nevidim zvlastnost. Pri kazdem koupani by mela byt predkozka na penisu stazena . Zalud by se mel poradne omyt aby se na nem netvoril maz.Maz na zaludu je velmi nebezpecny.Predkozka na sourku by se mela kontrolovat pri kazdem koupani.A mela by jit pretahovat zlehka.
27. 9. 2010 16:57:58
Souhlasím,že při každém koupání by měla být předkožka penisu přetažena,aby se dal žalud a celé okolí omýt. Matka to bráškovi také dělala od malička a já ji sledovala.Také jsem si to mohla zkusit,ale když byl už větší dělal si to bráška sám jak při koupání tak i při osušování,mamka už jen na to dohlédla.Vůbec se přede mnou nestyděl možná až do 12 roků.Když jsem se na to ptala proč se to tak u kluků dělá mamka mi vysvětlila jaké problémy mohou nastat s tím,že pak se musí dělat obřízka a co to je za zákrok.
22. 11. 2010 23:20:48
S úžasem sleduji, jak zde zasvěceně o přetakování předkožky hovoří hlavně ženy. Především z dotazu jasně nevyplývá, zda má tazatelka namysli přetaženou předkožku (tj. odhalený žalud) po celou dobu koupání v bazénu(koupaliště), nebo po dobu sprchování před, resp. po koupání v bazénu - tj. jako hygiena. Koupat se v bazéně s přetaženou předkožkou je podle mého naprostý nesmysl, který chlapci nepřináší žádné výhody. O pozitivních hygienických důvodech se v tomto případě nedá mluvit. Takže tuto variantu nemá smysl dále komentovat. Pokud jde o přetažení předkožky při hygieně (sprchování/koupání ve vaně) považuji za normální přetáhnout ji po dobu nezbytnou pro důkladné umytí žaludu a kurunního žlábku, nikoliv po celou dobu sprchování. Pokožka žaludu je obvykle velmi citlivá a náchylná k poranění. Přeji tomu chlapci, aby mu taková zůstala až do sexuální zralosti.
23. 11. 2010 21:51:27
chtěla bych reagovat na příspěvek z 22.112010 23:20:48 s tím,že sdílím Váš názor.Moje sestřenice také mě chlapečka,nebo spíš už dnes většího chlapce ve věku 20 roku,ale když byl malý,tak jak píšete obdobně při koupání a třeba i sprchování,než jsme navštívily bazen a společně se malým sprchovaly mu předkožku přetáhla,osprchovala žalud,aby to měl omyté a stáhla mu to zpět.Jen někdy třeba ve vaničce doma mu to nechala na chvilku stažené vzadu,ale stačilo mu o to jen zavadit a vrátilo se to do původního stavu.Nikdy s tím problémy neměla.Jen jednou,když jsme byly na venkovní plovárně,kam jsme často v létě dřív s malým chodily,jsme viděly asi 3 až 4 ročního chlapečka,který měl pindíka stále obnaženého a myslely jsme si,že to má předkožku stáhnutou dozadu,ale nakonec,když proběhl kolem nás bylo poznat,že musel být s pindíkem na operaci a je obřezaný.
9. 8. 2011 13:27:53
od kolika let se přetahuje přirození
20. 8. 2011 16:46:52
pořád
Kacenka [Porodní asistentka]
17. 6. 2012 11:37:23
Téma uzavřena !!!

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí