11787  19. 5. 2010 1:17:26

Fimóza a násilné strhnutí předkožky

Dobrý den, je to správné, že jiz podruhe dětská lékařka přetáhla synovi (1,5roka) předkožku na sucho a tak silne, že on mel zakrvaceny penis? Kdyz jsem ji zavolala, tak rekla mi, ze je to normalni, ale uz vim, ze neni http://www.urologieprostudenty.cz/fimoza
mám strach za se s toho budou spatne následky. Na koho se mam obrátit?

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Nie som odborníkom v tejto oblasti, ale z toho čo mám k dispozícii a so skúseností viem, že sa v dnešnej dobe od takéhoto násilného postupu už upúšťa a nie je to veľmi vhodné. V tomto veku stačí len pravidelne pri bežnej dennodennej hygiene (najlepšie po kúpeli, kedy je pokožka povolená) synovi pomaličky preťahovať predkožku cez penis, ale len tak to prirodzene sama dovolí. Hlavne ŽIADNE násilie!!! Mnoho mamičiek majú podobné problémy so svojimi synmi v našej poradni sme toho už opísali viac než dosť. Skúste si prečítať aj iné podobné dotazy. Až po 3 rokoch potom bude stačiť opäť skonzultovať preťahovanie predkožky s detským urológom. Teraz sa hlavne postarajte o to, aby sa mu zranenie čím skôr zahojilo.

Komentáře uživatelů ...

19. 5. 2010 12:19:10
Už teraz asi na nikoho. Musí sa to zahojiť. Za tento stav nemôžete. Lekári v danej veci a prevencii formou "zákroku" NEMAJÚ jasno.Predtým sa to tiež strhávalo chlapcom sa to zahojilo. Niektorým zostávali jazvička, ale mnohým nie. Zostáva skôr estetický problém ako funkčný. Verme že váš chlapček bude v poriadku.
19. 5. 2010 12:20:47
podajte sťažnosť na vedenie/zriaďovateľa zdravotníckeho zariadenia
19. 5. 2010 15:33:30
Předkožka bývá u malých chlapců přilepená, tzv. konglutinace. Rychlé odlepení znamená zkrvavený povrch žaludu, to bývá typicky u obřízek. Toto není totéž jako natržení předkožky při přetahování, je-li úzká. To může způsobit zajizvení a zúžení. Odlepovat předkožka jde i postupně, někdy to bývá bolestivé, trvá to měsíce nebo roky. Jednorázový zákrok bolí víc, ale za 2 dny chlapec o ničem nebude vědět. Domácí přetahování znamená pro chlapce větší riziko různého zajizvení. Myslím, že lékařka postupovala správně. Není taky jasné, jestli byl k přetažení nějaký důvod - zánět či jiné potíže. Jinak doba přetažení se liší. Někteří pediatři přetahují i dříve, jiní zas později. V tomto věku to není nutné, je to asi zavedenou praxí té doktorky. Škodlivé to není a malé krvácení po tom je obvyklé. Se stížností na lékařku byste uspěla dosti těžko. Je i opačný případ, pediatři neřeší nestaženou předkožku ani ve 12 a více letech. Chlapci teď předkožku stahujte, ať se znovu nepřilepí, mažte vazelinou nebo dětským olejíčkem.
19. 5. 2010 16:39:20
Kam se obrátit. Prokonzultovat to můžete s dětskou chirurgií někde v nemocnici, nebo s dětským odd. urologické kliniky. Ti můžou k postupu zaujmout své odborné vyjádření. Paní doktorka jinak nadřízené nemá, funguje jako podnikatel, platí jí zdravotní pojištovna. Lze se odvolávat lékařské komoře či pojištovně, ale pochybuji, že byste nějak uspěla. Synovi se nic nestalo, neměl žádné komplikace.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí