12659  7. 6. 2010 19:23:07

Mononukleóza

Dobrý den, je mi 15 let a ke konci března mi přišli na mononukleózu, léčbu jsem dokončila a když mi minulý týden brali krev, tak se mi jaterní testy srovnaly do normálu. Byla jsem na gynekologii a doktorka mi předepsala antikoncepci Minisiston a řekla mi, že ji můžu nasadit hned jak se mi srovnají jaterní testy. Mám přítele a v létě spolu jedeme na prázdniny a já bych si to ráda pojistila i když třeba k ničemu nedojde. Ráda bych prášky nasadila, ale když jsem si přečetla upozornění, letáčky apod. všude píšou ,že by se mělo nějakou dobu po jaterních onemocněních počkat. Myslíte ,že je můžu opravdu nasadit?Děkuji moc za odpověď.

Běla   Běla [Porodní asistentka]
Lepší by bylo samozřejmě ještě minimálně půl roku počkat a poté pokud budou jaterní testy stále v normě, tak antikoncepci nasadit. Lékařka Vám mohla zkusit doporučit třeba antikoncepční náplasti, které jsou sice dražší, ale k játrům šetrnější, protože hormony v nich obsažené se vstřebávají přímo do krve. Jestliže antikoncepci nasadíte, tak si nechte alespoň po třech měsících užívání jaterní testy opět zkontrolovat a ev. tabletky vysadíte.

Komentáře uživatelů ...

7. 6. 2010 20:09:07
Spíš by vám radil se sexem ještě trošku počkat, je vám dosti málo a po nemoci to bude lepší. Po mononukleoze bývá dieta aspoň půl roku. Většina medikamentů vč. antikoncepce znamená určitou zátěž pro játra. Zkuste věc prokonzultovat ještě na infekčním oddělení, jaký bude jejich názor na tuto antikoncepci. Gynekolog mohl volit menší zlo, tj. zátěž organismu antikoncepcí než těhotenstvím po jaterním onemocnění. Nemusíte být zcela bez sexu, můžete si s přítelem dopřávat vzájemnou masturbaci a orální sex. I obecně si myslím, že takto by mladí měli začít. Nezačít rovnou souloží, ale mít období, kdy se vzájemně mazlí a masturbují, časem přidají orální sex. Jako mladá dívka stejně nejspíš orgasmus při souloži mít nebudete, ale výše zmíněnou stimulací zcela určitě. Seznámíte se s tím, jak funguje mužské tělo a ke styku přejdete postupně. Pro muže může být i zajímavé, pokud vy byste mu poskytovalá manuální či orální stimulaci, ale sama se mu zpřístupnila postupně. Např. nechat se od něj hladit na odhalených prsou, ale nezpřístupňovat mu genitálie, to až časem. Nemyslete si, že kvůli tomu vás opustí.
7. 6. 2010 20:10:09
Každá tableta prijatá do tela má okrem želaných aj neželané reakcie.Vzhľadom na regeneráciu pečene/jater/ by som doporučil použiť kondom.
7. 6. 2010 20:14:26
Snažil bych se bez vaginálního sexu. V krajním případě by jistě byl lepší ten kondom.
7. 6. 2010 21:21:22
No jsem s ním už rok,takže to se vám řekne:-))Tu antikoncepci bych chtěla hlavně jako jistotu,protože mam panický strach z otěhotnění,slyšela jsem,že k němu může dojít i při mazlení a kdybych otěhotněla to bych snad nepřežila.Začínáme být už celkem daleko a dál bych šla radši s práškama.Navíc už zdravá jsem,ty jaterní testy můžu mít v pořádku už téměř měsíc,měla jsem lehký průběh.Na pohlavní styk se stejně ještě úplně necítím,ale v létě pod stanem se může stát ledacos a já chci mít jistotu.
7. 6. 2010 22:11:07
Jestli se na styk necítíte, tak jej dosti hloupé, abyste s ním začínala. V 15 je opravdu hodně brzo a každý kluk bez problémů počká. Nechte to na tom mazlení, on ať je nahý a vy si nechte kalhotky i nějaké kalhoty přes ně. Reálná šance je při ejakulaci do vaginy, při ejakulaci na povrch vulvy nebo při stečení ejakulátu je možnost otěhotnění velmi malá. Normálně muž i pochopí, když třeba i starší dívka či mladá dospělá žena má strach a se stykem trošku otálí. Pár měsíců počkat, to není problém, zvláště když ho budete masturbovat nebo uspokojovat orálně. Před dovolenou by asi bylo partnerovi říct, že styk zatím nechcete a nebyl by zcela vhodný ze zdravotních důvodů. Když mu vyjdete vstříc jinak, tak to myslím pochopí. Leckdy i dospělé ženy přes 30 s prvním stykem váhají, bývá někdy až po pár měsících. Leckdy ale i při první či jedné z prvních schůzek poskytnou partnerovi manuální uspokojení. Žena si svoji intimitu chrání víc. Opačně by to asi nešlo, muž který ženě odmítne styk na její požádání, to budí okamžitě velké podezdření. Žena se to může dovolit, svým způsobem je to její společenská role. Muži to dělá dobře, když žena trošku odmítá. Stejně jako je běžné, že na nudistické pláži je nahý pouze muž a žena má plavky nebo jejich dolní díl. Žena má na to právo, opačně by to dosti vadilo. Jste s ním rok - ale do 15 narozenin stejně styk nepřicházel v úvahu, zákon to přísně zakazuje. Pokud je partner trošku starší, tak musí občas respektovat, že partnerka je mladá - a např. sex mít nesmí, nebo smí, ale ještě nemá chuť. U trvalejšího vztahu to nevadí, není to jen o sexu, vztah je mezi dvěma lidmi. A sexualita není jen styk, i kdybyste do svatby neměli žádný styk, tak sexualita určuje vzájemný vztah velmi významně i tak. To jak se oba chováte po většinu času. Vlastní styk je stejně časově krátká záležitost. Důležitější je, jak oba po sobě celý den touží, ať už spoju styk mají, nebo třeba přijde po pár měsících.
8. 6. 2010 15:39:59
Mononukleoza je infekční a infekční může být i osoba, která překonala příznaky nemoci. Prodiskutujte možnost styku (a vlastně i líbání) s infekčním oddělením, kde vás léčili, abyste partnera nenakazila.
9. 6. 2010 19:34:12
To bych nemohla vůbec žít,děkuji všem za cenné rady,ale když jsem svému klukovi po 3 týdnech své nemoci odmítala dát pusu,vzal to riziko a ,,tu pusu'' mi stejně dal,naštěstí už uplynula inkubační doba a on je zdravý.A na to infekční oddělení,o kterém se tady všichni zmiňují ani nechodim,léčila jsem se doma(léčba spočívá v lehké dietě,v klidu a s doplňky stravy na játra)Samozřejmě pod dozorem praktického lékaře.
9. 6. 2010 21:04:24
Pokud jste měla velmi mírný průběh, bez nutné hospitalizace, tak tím lépe. Určitá opatrnost ale je stejně na místě, dieta, fyzicky se nepřepínat a počítat s tím, že játra jsou nejspíš nějakou dobu zvětšená - pozor při sportu. Pokud jde o původní dotaz, tak rozhodně nezačínejte HA, pokud nebudou zcela v pořádku jaterní testy.
9. 6. 2010 21:29:54
Právě,že ty jaterní testy jsou už úplně v pořádku.

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky