12746  9. 6. 2010 19:26:46

Obrovský strach!

Dobrý den,
pred 4 mesiacmi mi prislo z nicho nic zle, zatocila sa mi hlava,zacalo ma napinat, oblial ma studeny pot, vtedy akoby mi v hlave nieco "cvaklo" a zostala vo mne strasna uzkost,asi o 2 týždne na to som zažila taky atak, že som myslela,ze zosaliem,bolo mi strasne zle psychicky aj fyzicky,nevedela som,co so sebou,mala som velky motoricky neklud, potenie-to trvalo par hodin a dalsie dni mi bolo tiez este zle,ale uz nie az tak. Najhorsie je ze odvtedy som stale v strese,ze sa to zopakuje, zacinam si nahovarat,ze ide o vaznu dusevnu poruchu,zacinam viac skumat svoje pocity a sedia mi na dusevnu poruchu,teraz neviem,ci si to len nahovaram alebo to naozaj tak je. Posldny atak som dostala u nas v zahrade, odvtedy sa tam bojim vkrocit.Bojim sa uplne iracionalycnh veci,ze ked si lahnem bojim sa,ze nieco uvidim alebo zacnem nieco pocut,bojim sa, ze sa u mna rozvinula nejaka vazna porucha.Proste staly strach a napätie uz cele 4 mesiace. Co mi prosim doporucujete? Co mi to sposobuje. Dakujem za skoru odpoved

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Potíže, které popisujete, by mohly odpovídat generalizované úzkostné poruše. Jejím hlavním znakem je neustále přítomná úzkost. Náhlá ataka fyzické nevolnosti a nesnesitelnho strachu ze zbláznění se nazývá panická ataka. Spouštěcím momentem klidně mohly být vaše rozhovory o mystičnu. Nejedná se o závažnou psychickou poruchu, nebojte se. Úzkostné poruchy jsou závažné v tom směru, že jsou pro život velmi nepříjemné a svým způsobem Vás nadměrně zatěžují a tak Vám vlastně dále ubližují. V dnešní době nejsou rozhodně nijak ojedinělé. Pozor, mohou přejít dlouhodobého průběhu! Rozhodně by neměly zůstat nerozpoznané a neléčené. Ideální léčba je komplexní: zaprvé léky a dále kombinace psychoterapií. Nácvikové ke zvládání atak (KBT) a dynamické, která vede k hlubšímu porozumění. Nebo dalších psychoterapií. Navštivte některé psychoterapeutické centrum v okolí. Třeba úzkostná porucha nemusí být Váš případ, ale ať máte klid, že jste nic nezanedbala.

Komentáře uživatelů ...

10. 6. 2010 9:42:04
Chcela by som este doplnit,ze vtedy ked mi prislo zle, tak sme sa s kamoskou rozpravali o takych neskutocnych a mystickych veciach a teraz vzdy,ked sa zacne nieco take rozpravat,je mi horsie.Moze to s tym nejako suvisiet,ze sa teraz bojim takych iracionalnych veci ako som spominala,ze sa bojim,ze nieco uvidim,co nie je skutocne.Ten strach je naozaj velky a neprijemny,niekedy mam pocit,ze mi "prepne" alebo sa zblaznim.
11. 6. 2010 9:33:42
V dosledku tychto uzkostnych poruch co spominate mozem mat niekedy pocity aj takej depersonalizacie,ze ako keby som to nebola ja,niekedy sa tak divne citim,ako keby moje telo bolo cudzie aj ked sa pozeram na seba do zrkadla,niekedy ako cudzi clovek si pripadam a tiez niekedy mam nutkave myslienky s agresivnym obsahom,ako keby mi nieco vo vnutri dookola opakovalo,ze mam niekomu nieco spravit. Dost mi to sposobuje uzkost a strach,ze nie som celkom v poriadku a obmedzuje ma to, lebo ma to napadne hocikedy.Chcem byt zdrava a bezstarostna tak ako volakdey,vediet sa uvolnit a zbavit a zit plnohodnotne.Ide o nejaku konkretnu uzkostnu poruchu?
PhDr.Burdova [Psycholog]
11. 6. 2010 9:55:05
Je možné, že s objevením stavů úzkosti se dostavily i občasné pocity depersonalizace a nutkavé myšlenky s agresivním obsahem. Dohromady nedávají obraz konkrétní poruchy. Ale tak to také často u psychických problémů bývá, tak jako každý jsme jiný, tak i naše problémy jsou jedinečné. Neváhejte a ještě dnes se objednejte k odborníkovi, nejlépe do některého pychoterapeutického centra, kde spolu spolupracuje více psychoterapeutů: psychologů a psychiatrů pohromadě. Máte toho trápení víc než dost. Tak ať jste zase brzy v pořádku a můžete si užívat života.
11. 6. 2010 10:13:30
Dakujem za radu a urcite sa objednam.Myslite, ze to nie je nic vazne a dostanem sa z toho???Dost sa bojim,dufam,ze naozaj pojde len o nejaku uzkost a ze sa z toho dostanem.Pekny den
PhDr.Burdova [Psycholog]
11. 6. 2010 11:27:46
Dle mého názoru by to snad nemělo být nic vážného. Říkáte, že velká úzkost přišla po Vašem rozhovoru s kamarádkou na tajemná témata, před 4 měsíci. Je také klidně možné, že jste od povahy vnímavá, možná máte sklon k úzkostnému prožívání.. I tak to vše nijak nevyvrací Vaše celkové duševní zdraví. Pusťte se do řešení problému, no a pravděpodobně budete překvapená, možná tak sama sebe ještě lépe poznáte a z léčby vyjdete spokojenější, než jste byla předtím. :-) To je výhoda psychoterapie, že neslouží jenom zbavení se problému, ale i růstu.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy