12776  10. 6. 2010 18:44:06

Noční můry

Dobrý den, nejsem si jistá jestli záležitost která mě trápí je opravdu věc kterou bych se měla zabívat nebo nikoliv a proto bych ráda nejdříve Váš názor. Téměř každou noc už od dětství mám noční můry. Léta sem se bála spát sama v pokoji i v dospělosti nemůžu spát když je tma. Mám velmi dlouhé a velmi reálné sny. Vlastně jejich podoba až na jisté absurdní věci je stejna jako to že ted sedím u počítače a píšu tento dotaz. ve snech prožívám i celé dny. viděla sem v nich už všechno, přes koncentrační tábory kde sem byla vězněna, přes průchody v čase opakovaní se děje až po uvědomění si že je to sen a ovladání snu. Viděla sem města zborěná katastrofama, vybuchy atomovky, všechny možný konce světa, rozesekany lidi který rosekam já nebo nekdo jinej, lidi vezneny mimozemstany aj často se mi zdá o vlacích a výtahách a budovách které mají velké množství pater a jsou jako bludiště a tak dal. Nikdy se z těch snů sama neprobudím. A také ne vzdy sním sny sama za sebe ale už sem byla i jinými lidmi. Ve snu sem i několikrát umřela. Nikdy si nepřijdu vyspalá a odpočinutá. často usnu i přes den ikdyž se snažim neusnout. kdyz spím téměř nic mě neprobudí. téměř nikdy se mi nezdá nic hezkého. Je to normální? (muj věk:22)
Předem děkuji za odpověď

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Zdravý spánek je určen pro odpočinek jak těla (nonREM fáze, zpočátku noci, beze snů), tak duše (REM fáze, více nad ránem, provázena živými sny). Budete mít možná převahu REM fáze, pakliže se neprobouzíte odpočatá a tělo si o spánek říká přes den. Zvláštní také je, že ze snů neprobudíte snadno, což nebývá úplně standardní. Pro toto vše bych Vám doporučila konzultaci v tzv. spánkové laboratoři, která bývá většinou ve velkých nemocnicích v největších městech. Jinou možnou hypotézou je psychologické pozadí. Nesvěřili jste se v dětství s tímto problémem lékařce či nekonzultovala jste to někdy s psychologem? Poradila bych Vám následující postup: nejdříve lékařské vyšetření ve spánkové laboratoři a návazně dle Vaší potřeby konzultaci s psychologem.

Komentáře uživatelů ...

10. 6. 2010 19:24:55
Ja som mala jedno obdobie keď som mala nočn mory ale boli o niečom úpone inÓM ! Toto ma zaujalo.Ja by som to nenazvala nočními morami ale skôr nejaké spomienky.Verím na minulí život , a prečo by to aj nemohlo byť tak.Keď sa ty sníva o kocetrančnom tábore , že si v nom bol/bola tak sa ty môžu vracať aj spomienky z tvojho minulého života.Ja mám na svet skôr vedecký názor neverím na Boha a pod.Ale verím , na minulí život a na pod vididni.Ak nie je žiaden dôvod aby sa ty snívali tieto sni tak in vysvetlenie na ne nemám ! Toto je samozrejme môj názor !

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy