12825  11. 6. 2010 21:13:40

Ako sa rozhodnúť, cesta do zahraničia?

Dobrý deň, uz dlhsie premýšlam o porade s psychologom. Na internete som objavila vašu stranku a tak som sa rozhodla napisat. S priatelom sme spolu 3,5 roka. Uz ked sme sa zoznamili vedela som o jeho planoch ist do Australie. Po pol roku tieto plany aj uskutocnil, aj ked pre oboch to nebolo jednoduche. Prisiel na mesiac na dovolenku, potom zas ja na 3 mesiace za nim. Dokoncil si kurz anglictiny, urobil certifikat a rozhodol sa studovat univerzitu, ale po jeho skusenostiach zo zahranicia sa rozhodol pre skolu v Skotsku. Ja pocas celej doby pracujem na oddeleni konstrukcie a dialkovo studujem. Tento rok som dokoncila bakalarske studium a s priatelom by sme uz radi boli spolu. Preto by som chcela odist za nim, zlepsit si anglictinu a dokoncit si Inzinierske studium v zahranici. Skolu ktoru som dokoncila teraz, nebola uplne ta, ktoru by som chcela studovat, povedzme, ze som zvolila najjednoduchsiu moznu cestu ako pokracovat v studiu. Teraz by som sa vsak chcela zamerat aj na iny odbor a vidim vyhodu toho, ze budem mat skolu zo zahranicia, kedze v sucasnosti na Slovensku studuje na univerzite skoro kazdy. Problem je, ze moji rodicia nie su velmi nadseni. Uz ked som isla na navsetevu do Australie mali velke obavy, co chapem, predsa kazdy rodic sa boji o svoje dieta a aj teraz to tak myslia. Chcu aby som si dokoncila skolu tu, mam tu dobru pracu atd. Chceli by aby sme boli spolu, vzdy sme tak boli zvyknuti, pomahat si a robit veci spolocne... pre mna to tiez nie je jednoduche. Od priatela pocuvam, ako velmi by si prial byt v zahranici so mnou od rodicov, ako si pokazim zivot ked odidem. Som zo vsetkeho dost zmatena a neviem co robit. Pomohlo by mi vase usmernenie, nestranny pohlad na celu situaciu.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Dnešní možnost vycestovat, studovat a pracovat v zahraničí je úplně jedinečná. Co by za ni daly dřívější generace! Již nikdy se Vám zřejmě nenabídne taková příležitost vycestovat, získat vysokoškolský titul v zahraničí a k tomu ještě dobrou znalost angličtiny. Vypadá to, že tuto šanci pro Vás osud vysloveně přichystal. Jestli máte chuť, jděte do toho. Navíc by snad neměl být problém kdykoli své rozhodnutí vzít zpět, vrátit se a přihlásit se na VŠ doma.

Komentáře uživatelů ...

11. 6. 2010 21:29:23
Ja to až tak čierne nevidím.Ste odvážni,ambiciózni mladí ľudia, plní elánu,čo je veľmi správne.S vaším návrhom o štúdiu v zahr. plne súhlasím.Na druhej strane je normálny strach rodičov o dieťa,ale mali by vás pochopiť a nebrzdiť v rozhodovaní.Za bývalého režimu by boli iste radi, keby sa ich dieťa dostalo študovať do zahraničia. Ste dospelá, máte právo na rozhodovanie a rodičia by vás nemali citovo vydierať.Mať zahr.štúdium je veľké plus. Oni by to mali pochopiť,nie každý rodič má tak nadané a ambiciózne dieťa. Je ale dosť pravdepodobné,že po ukončení štúdií v zahraničí ostanete obaja aj pracovať tam, hlavne ak tam budete mať dobré možnosti zárobku, sociálne,adaptujete sa na prostredie atď.
11. 6. 2010 22:18:13
Já bych vám radil studium v zahraničí. Jednu vš mám, ale být mladší, tak bych klidně ještě další absolvoval v anglicky nebo německy mluvící zemi. U vás jde o mgr studium, tj. nějaké 2 roky. Přitom diplom bude odtamtud, má daleko větší váhu. Jazyk - 2 r. tam, vč. studia na vš, to je cennější než nějaký certifikát z angličtiny, když človět nevytáhl paty. Jazyk se naučit může, ale nikdy nebude tak mluvit, jak když tam pár let žil. Od rodičů bych si do toho moc mluvit nenechal, jste už plnoletá a dospělá, je to váš život.
14. 6. 2010 14:39:09
Dakujem vam za odpovede. Viete mali sme este rozhovor s rodicmi o tom, no jednoducho beru to tak, ze to co som za par rokov vybudovala tu, len tak necham. A este k tomu krzia.. kolko ludi by za tu moju sucasnu pracu bolo vdacnych. Je pravda, ze pracu mam dobru, v kancelarii, celkom pohodovu, ale na druhej strane tu nevidim ziadny mozny postup dalej a zostat pri tom, co robim urcite nechcem, chcela by som ist vyssie. Viem, ze v zahranici to nebude lahke, mala by som moznost ist robit do domova dochodcov, teda opatrovat ludi alebo nieco podobne no a tu vidim kamen urazu. Pretoze pre mojich znamych je to len utieranie zadkov... Ja to vidim, ako dobry rozbeh, aspon sa mozem zdokonalit v anglictine, ked sa budem s nimi rozpravat a tato praca je aj celkom dobre platena. Moj plan je tak pol roka sa zabehnut, rozhovorit a potom zacat robit Univerzitu. Jednoducho povedia mi, ze idem do uplnej neistoty a ze este nieco taketo chcem robit... Ja neviem, no beriem to ako rozbeh a po dokonceni univerzity urcite budem mat ine moznosti rozvoja... Hmm... uvidim, ako to cele dopadne, dufam, ze sa rozhodnem spravne.
PhDr.Burdova [Psycholog]
14. 6. 2010 15:04:32
Pracovní pozice, jakkoli pohodová, bez možnosti jít dál, asi nebude to pravé pro Vás. Hlavně se teď jeví prvořadé Vaše studium a odtud bych odvíjela další úvahy. Dobrou jazykovou dovednost nezískáte jen tak. A, pokud se nemýlím, vždy se v zahraničí začíná podobným "rozjezdem". To je však opět jen jeden z názorů... Rozhodněte se tak, jak se právě Vám bude zdát, že je to ono.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy