12891  13. 6. 2010 15:34:36

Kedy to príde? Trochu sa prvého styku bojím!

Dobrý deň. Mám 15 rokov a už 9 mesiacov chodím s chlapcom, ktorého veľmi ľúbim. Na leto si plánujeme spoločné akcie, ako napr. stanovacku, pobyt na chate s priateľmi, rozluckovy ples a podobne. Neviem prečo, ale myslím si, že by to už chcel. Predsa len 9 mesiacov je dlhá doba a je tam dosť času na to, aby sme sa spoznali, zacali si doverovat atd. Nemozem povedat, ze by som s nim nechcela stravit noc, prave naopak, ale nemozem povedat ani to, ze uz by som bola pripravena aj na pohlavny styk. Predsa len, bolo by to moje poprve a mam hrozny strach. Neviem, či by som s nim ešte chcela mat pohlavny styk. Mohli by ste mi poradit? Ďakujem

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
V 15 letech je zákonem stanovená hranice, tedy teoreticky byste mohli. Ale nebylo by možná lepší tu cestu k tomu ještě prodloužit? Představte si to tak, že intimita s partnerem je jako velký dort. Tak proč si tak brzy sníst tu třešinku nebo ten nejlepší krém, a potom dodatečně chroupat spousty ořechového těsta? Největší sblížení bych radila odložit ještě na později. A Vaše pocity Vám dávají stejný signál: máte trochu obavy a nejste si jistá. Jděte do toho až ve chvíli, kdy na to s tímto chlapcem budete mít obrovskou chuť! A ještě něco mezi námi děvčaty: pro většinu žen to poprvé nebývá až tak úplně krásné, jako potom časem.

Komentáře uživatelů ...

13. 6. 2010 19:25:32
boze dietaa kam sa ponahlas???..
13. 6. 2010 20:14:24
V 15 je na styk dosti brzo, doporučil bych počkat. Fyzicky jistě styk nevadí (pokud se tím nepřenese nějaká infekce jako genitální bradavice, herpes atd.), ale v tomto věku tu můžou být komplikace v následcích na psychiku. Jinak je statisticky prokázané, že velmi brzo, v 15 letech začínají dívky ze sociálně slabších skupin, různě zanedbávané, problematické atd. Dívky ze zdravě fungujích rodina začínají se sexem zpravdidla později.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy