13421  24. 6. 2010 14:11:58 - anton

Klamanie na začiatku vzťahu

Dobrý deň, mám problem s priateľkou a síce že prvé 3 mesiace našeho vztahu mi klamala, alebo zatajovala urcite fakty o jej minulom zivote a prekrúcala rôzne informácie. Az ked som sa dozvedel celu pravdu priznala sa, ze sa tie skutocnosti sa naozaj stali, avsak aku vyhovorku a ospravedlnenie svojich doterajsich klamstiev tvrdí, že presvecila samú seba o ich pravdivosti a skutočne spomienky potlačila. Od tej doby mam neustále pochybnosti o tom, ci mi klame aj teraz. Mam vnutorny konflikt, ktory neviem vyriešit. Ako jej mozem začať úplne dôverovať?

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Situace je pro Vás opravdu složitá. Nejen, že Vám přítelkyně překroutila o sobě určitá fakta. Ale i v momentě, kdy jste si vše měli šanci vyříkat popravdě, vytáhla toto vysvětlení: na skutečnost pozapomněla, a nepravdě uvěřila. Chtěla se před Vámi asi očistit, abyste ji neměl za lháře. Místo toho ale podala ještě méně uvěřitelné vysvětlení. Je to opravdu pro Vás těžké, protože máte zřejmě přítelkyni, která se bojí, že by byla nedůvěryhodná a zamotává se do toho víc a víc. Co můžete pro ni udělat, učit ji a povzbuzovat k upřímné komunikaci. Trpělivě a postupně.

Komentáře uživatelů ...

24. 6. 2010 14:57:51
Důvěřovat přítelkyni moc nemůžete, to víte. Ale jde o to, v čem vás obelhávala a co tajila. Rozlišoval bych mezi věcmi, které druhého - tj. partnera vyloženě poškozují. Od toho, kdy někdo nechce druhým říkat určité věci ze svého života a považuje je za soukromé. Lže se dnes zcela běžně, ve firmách zaměstnaci nadřízeným a opačně personalisté a šéfové zaměstnancům, lžou politici. Přítelkyni pochopitelně důvěřovat nemůžete, ale věřit nemůžete většině lidí. Takže bych se snažil rozlišit, o jakou lež či zatajení šlo.
24. 6. 2010 22:54:37
Jedna sa o to ze klamala o svojom intimnom zivote. Ako napriklad kolko sexualnych partnerov mala. Zistil som ze v minulosti vsetkym vravela o svojich pocetnych sexualnych zazitkoch , flirtoch dokonca aj o udajnych zneuzivaniach a pokusoch o ne. Avsak teraz to popiera a tvrdi ze v tedy si to len vymyslala. Lenze preco si tie veci trvdila uplne vsetkym jej znamim? Priznala sa mi ze svojho posledneho partnera za chrbtom podvadzala, ked zevraj nie pohlavnym stykom. Takze problem je v tom ze aj teraz mam obavy ci nerobi to iste pri mne i ked tvrdi ze sa zmenila. Nemozem jej verit , kedze na zaciatku vztahu mi klamala a priznala sa az pri tvrdom konfrontovani so skutocnostou. Je rozchod na mieste?
PhDr.Burdova [Psycholog]
25. 6. 2010 8:08:01
Tak teď úplně nevím, jestli se ty intimní skutečnosti, které povídala svým známým, opravdu staly a že se k nim ve finále přiznala, anebo je pravda taková, že si to jen vymýšlela - jak tvrdíte, že se Vám pak také přiznala? Ale ještě více bych tipovala, že to vlastně s jistotou nevíte ani Vy sám. Těžko radit, jestli je rozchod na místě. Ale z Vašeho popisu a Vaší otázky mám dojem, že se ve vztahu necítíte dobře.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy