13485  25. 6. 2010 15:37:06

Alkohol a lieky pred zistením tehotenstva

Dobrý deň. Prosím o radu. Včera som zistila že som tehotná, zrejme v 3-4 týždni. Problém je v tom, že som sa liečila na depresiu, posledného pol roka som však lieky vysadila i keď moje problémy pretrvávali. Ide o to že som často krát 2-3 krát do týždňa svoje problémy kompenzovala vínom- 1,5 litra. Taktiež som fajčila. Vyvrcholilo to tým, že som 3 dni dozadu skombinovala víno a antidepresívum cipralex cca 10 tabliet. Po tom nasledovalo vracanie. U lekára som nebola. No nakoľko som zistila, že som tehotná mám strašný strach že by tento môj "exces" mohol poškodiť plod. Je to možné pri jednorazovom užití tých tabliet v tomto štádiu? To že sa vína a cigariet už ani nedotknem je samozrejmé, mám však strach či už sa ničo nepokazilo tým, čo sa stalo. Prosím odpovedzte mi lebo sa asi zbláznim :-(. Ďakujem pekne L.

Běla   Běla [Porodní asistentka]
Predně si zajděte za Vaším psychiatrem, aby zhodnotil Váš stav po psychické stránce a vhodnost, či nutnost další léčby deprese. Pokud teď řešíte problémy alkoholem a léky, zamyslete se sama, jestli je pro Vás těhotenství v tuto chvíli tou nejlepší variantou. Asi bude lepší, v klidu si vše promyslet a nějak se podle toho zařídit. I děťátko bude potřebovat vyrovnanou maminku a problémů Vám jistě svým způsobem ještě přibude. To, zda alkohol a užité léky ovlivnily vývoj miminka je sporné, to Vám teď nikdo úplně nezodpoví. Je lepší, že jste Cipralex ihned vyzvracela, pak by asi vliv mít neměl, ale alkohol v takovém množství je sám o sobě velice rizikovým faktorem! Jistě se tedy v první řadě obraťte na psychiatra a poté hned také na gynekologa. Pokud si budete chtít těhotenství ponechat, bude rozumná i genetická konzultace a podstoupení těhotenských screeningových vyšetření.

Komentáře uživatelů ...

25. 6. 2010 17:58:51
Zajdi čim skor ku svojmu gynekologovi lebo aj tak ta to nemynie a žiadaj si vyšetrenie.to že si užila 10 tabliet s vinom ked si bola už tehotna je riadna davka pre plod.Tak nečakaj a utekaj ku lekarovi.Vela štastia a viac nerob taku hlupost aj keby si nebola tehotna.
26. 6. 2010 9:20:40
Môj lekár pred pár dní dozadu zomrel :-( ... Náhrada za neho bude až 1.7.2010 a dovtedy sestra nesmi vydávať zdravotné karty pacientom.Takže musím čakať. Tie lieky čo som pojedla sú na depresiu na spätné vychytávanie serotonínu takže možno aj na tom záleží.A druhá vec je že do pol hodiny som 3 x zvracala takže to išlo zrejme preč.Či sa niečo stalo zistím až v 2-3 mesiaci dovtedy môžem akurát dúfať že ma niekto tam hore - alebo dole má rád...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk