13743  30. 6. 2010 23:42:58

Opožděná puberta

Hoj, mám dotaz- je mi 15 let. Mám asi opožděnou pubertu nebo co, na penisu mám hrozně málo ochlupení ("chmýří"), více méně světlé, jen na varlatech je tmavé. Neejakuluju- jen mi při orgasmu vyteče kapka touhy, ale ta s tím asi nesouvisí. Varlata jsou malá a podobně... No, chtěl bych se zeptat jestli má ještě cenu čekat, anebo jestli si nemám radši už zajít za doktorkou. Kdybych tam šel- jak dlouho by trvala léčba? V září nastupuju na střední a tak nějak je to nepříjemný, když mě uviděj třeba ve sprchách. Dík Honza

Běla   Běla [Porodní asistentka]
Milý Honzo, ještě se nemusí jednat o problém, všichni nedospívají stejně rychle, ale pokud potřebuješ uklidnit, obrať se na svou dětskou lékařku, která by Tě poslala na další vyšetření, pokud by to bylo třeba. Chlapci dospívají později než dívky a pokud už začínáš mutovat, mění se Ti ti tělo, pak to může být otázka měsíců, kdy vše proběhne ke Tvé spokojenosti. Pohlavní orgány rostou až do 18. roku. Zkus počkat ještě přes przdniny a pak se poraď s lékařkou. Možná Tě uklidní, když si o tom promluvíš i s rodiči.

Komentáře uživatelů ...

1. 7. 2010 0:13:56
Myslím, že je vhodný čas jít za dětskou doktorkou. Ona možná ještě s endokrinologickou léčbou počká, ale určitě ne dlouho, max. do 16 let. Možná ale tě přepošle ke specialistům hned. Věk je tak na rozhraní, malinko počkat jde, ale ne moc. Jestli by zahájila léčbu podáváním testosteronu, to nelze říci. Bude chtít asi urologické vyšetření, pak na endokrinologii. Potom se teprv rozhodne, jestli má cenu tento typ léčby zahajovat. Ne vždy je vhodná. Do září penis určitě nevyroste, ale tohle je nepodstatné. Spíš jde o normální průběh puberty a pozdější sexuální život a plodnost.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí