13817  2. 7. 2010 9:24:45

Jak mám pomoci?

Už jsem vám sem psala co se děje (on ji miluje, ona jeho ne a ted se on chce zabít a odjet do Vietnamu-je to vietnamec-celý příběh najdete dole). Dostala jsem odpověd, že to mám říci jeho rodičum, že on musí k psychiatrovi, že mě citově vydírá a že si mám užívat. Ke každýmu něco mám :).
1)Mám to říci jeho rodičum- jeho rodičum to říci nemůžu. nejen že přesně nevim kde bydlí (to by se dalo najít), ale on to taky dělá že v rodině nemá podporu ( je to vietnamec a ti mají silnou vazbu na rodinu, jeho ale rodina nepodporuje téměř vůbec a v ničem). A ještě i kdyby tu podporu měl, tak ybch jim to říci nemohla. Jeho matka mu zakazuje se bavit s češkama a mě by vyhodila ani bych ještě nezmáčkla zvonek.
2)Měl by jít k odborníkovi- On pomoc nechce, ted chodí do lesa právě proto aby byl sám. chce být už napořád sám. Nemůžu ho prostě jen tak nechat at si dělá co chce. V tom lese měl silnou potřebu si nějak ublížit, potrestat se za to že kláře zničil život (klára byla zamilovaná a když jsem ji řekla o tý nemoci-požádal mě abych to udělala já- tak se rozbrečela a on si myslí že ji zničil život) tak si o ruku típl cigaretu, to mu ale nestačilo tak se pořezal-nevim jak moc, ale tipuju že si na ruku vyřezal její jméno. Když odmítá pomoc ode mě tak určitě odmítne pomoc od odborníka. Zkusim ho tam nějak dostat,ale je velmi těžké se s ním ssejít. JInak mu to říc nemůžu(telefony mi nebere a na sms odpovídá po dlouhý době, abychom si tolik nepsali a já abych neutrácela ze něj kredit).
3)Citově mě vydírá- to si nemyslim. je na dně tak se potřebuje někomu svěřit. a já jsem ráda že to jsem já. chtěla bych mu nějak pomoc,ale nejdříve musim vědět co má zase v tý palici za další ,,geniální plán" (tak nazval svůj 1. plán na sebevraždu, i druhý plán na sebevraždu, i ted říkal tomu svýmu odjezdu geniální plán)
I kdyby byla pravda že mě citově vydírá, tak mě by to nevadilo. jediný co si přeju je at je konečně stastný a bojuje se svojí nemocí (má nemocný srdce, měl by být v psychickém klidu, protože se jinak ta nemoc urychluje- když je ve stresu tak má kolapsy srdce častěji). T o je další problém, on už s tou nemocí nebojuje. říkal že je šance na uzravení 30%, on že má velkou šanci vyhrát právě proto, že je to mladý ale už skoro dospělý kluk.
4) mám si užíva- jak si mám užívat když můj nejlepší přítel se chce zabít, odjet na druhej konec světa a ještě má smrtelnou nemoc?
otázky- jak mu mám pomoc? co mám udělat aby neodjel? aby zase začal bojovat s tou nemocí? aby se nechtěl zabít? aby nebyl na dně?
jsem ochotná udělat uplně cokoliv, když mu to pomůže,, nebo bude spon šance že by mu to pomohlo, tim myslim opravdu cokoliv.

minulý dotaz s odpovědí: http://www.omimine.cz/home/detail?id=13755
děkuji za jednu vaši odpověd a prosim o další. děkuji Uhlíková I.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Pokiaľ pomoc nechce, tak mu ju ani nemáte ako dať! Píšete, že je Vás najlepší kamarát, ale jemu vôbec nezáleží na tom, ako sa Vy trápite. Čo keby ste teraz ochoreli alebo by sa Vám niečo stalo? Ani by to nezistil. On je takmer dospelý a ja neverím histórii o tom, že je v lese sám na skalách a Vy si to ani nemáte ako overiť. Možno doma sedí v úplnej pohode a dobre sa baví na Vašich reakciách. Ak chce pomoc, môžete mu ju ponúknuť. Ak ju nechce, je to jeho voľba a musí si poradiť sám. On je chorý a vťahuje Vás do svojich chorých plánov. Buď sa skontaktujte s jeho rodičmi alebo to povedzte aspoň Vašim a ďalej ho už nechajte tak. Viem, že sa ťažko chápe, že keď on pomoc nechce, že prečo by ste mu nemali aj tak pomáhať. Z praxe vidím, že pokiaľ človek nechce, tak aj psychológovia, lekári, rodičia, kamaráti sa môžu aj rozliať a s tým daným človekom to ani nepohne. A končí to tak, že sa všetci, ktorí pomáhajú úplne vyčerpajú a daný pacient sa na tom ešte dobre baví!

Komentáře uživatelů ...

3. 7. 2010 13:20:37
Dobrý den, takže mi radíte at ho nechám? to se mám bavit a jeho nechat at se zabije? On na sebe nechce poutat pozornost, on se chce zabít! myslela jsme že jako lékařka mi poradíte, jak mu pomoc a ne jak ho nechat se zabít..
PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
3. 7. 2010 22:01:28
Keby Váš kamarát sa chcel zabiť, tak o tom nehovorí a už by to dávno spravil. Tým nechcem povedať, že to raz neurobí, ale chcem poukázať na to, že Vás tým vydiera. A to nie je dobré! Preto by mal čím skôr navštíviť psychiatra. Len tak mu môžete pomôcť. Nijak inak! Žiadne slová v tomto nepomôžu, len lieky!
4. 7. 2010 0:52:43
já už jsem zkoušela ho tam dostat.. vždy nás to jen oddálilo od sebe, pak zas chvíli trvá než mi vše řekne. Stejně si myslim že vy ho nechápete, nic proti Vám, ale on je opravdu jinej. říká mi to ,protože mi slíbil že mi řekne vše. a léky on by stejně nebral, nebere pořádně ani ty svoje co má na nemoc.
PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
6. 7. 2010 22:04:27
Ak sa zabije, tak ho stratíte aj tak úplne. Je chorý, mal by sa liečiť. Nie je chorý len na srdce, ale aj psychicky. Máte pocit, že ho jediná chápete a rozumiete mu, no je to len klam. On potrebuje odbornú pomoc, ktorú mu Vy vypočutím nedáte a ohrozujete aj seba a svoje zdravie!
7. 7. 2010 20:36:09
5.5 jsem ho přemluvila,aby tu zůstal, před tim jsme byly kámoši, dobří, ted už nejsme nic, vyčítá mi že tu musí zůstat... už předtim jsem mu řekla at jde k odborníkovi a to nás oddálilo. ted mi vyčítá že je kvůli mě neštastný... už jsem ho asi zratila..

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy