14488  15. 7. 2010 1:11:20

Jsem vážně neurotik?

Dobrý den, již několikrát jsme se s přítelem pohádali a prý je to tím, že trpím neurózou. Zašla bych k psychologovi u nás, ale jsme malebné okolí a já jsem pracovnice zdejšího úřadu a lidé se tu většinou znají. Vytýká mi, že moc spekuluju o věcech, do kterých mi nic není a nejsou pro mě důležité, ale já si myslím opak, tvrdí mi, že něco řekl tak, a já si pamatuju že mi řekl opak. Jsem často roztěkaná a nesoustředěná, ale to přisuzuji mému rychlému způsobu života. Další problém je prý moje kontrolování a tendence vést věci tak jak se mi to hodí. Je pravda, že ho nevidím ráda s jinou ženou, jak se spolu baví nebo povědomí, že kouří marihuanu, tyto dvě věci mě naprosto zžírají, ale koho by to nechalo klidného? Doma se nezasmějeme a s jinou to jde. Cizí polituje a mě ne. Když jiná brečí, je to chudinka a když brečím já, je to vydírání.
Mám hrůzu z toho, že mě může někde podvádět, ale která žena ne? Když mě bere už jen jako spolubydlící. Když mu řeknu, že potřebuju cit, lásku, pohlazení, tak mi jen řekne, že dává peníze. Jako bych byla nějaká uklízečka a kuchařka v jednom. Na výlety už skoro ani nejezdíme, tak není divu, že hned hledám podnět, proč zrovna teď. Téměř vždy chodíme na oběd, když se někde opije, nebo když se pohádáme, jako by tím chtěl něco odčinit, ale když to příjde z nenadání, co si myslet. Nevěřím mu, ale miluju ho. To je kombinace že? Další věc, kterou považuje zralou na návštěvu psychologa je, že říkám, co si myslím, bez ohledu na to, co druzí, ale já si myslím, že jsem taková jaká jsem, ale nejsem zlá, snažím se říkat, co si myslím šetrně, alespoň v případech, kdy si myslím, že je to správné. Proto mě prý nemá hodně lidí rádo. Je pravda, že se nemohu začlenit do společnosti, ale nějak jsem nenašla společnost, ve které mi je dobře a kde můžu říct svůj názor, aniž by si mě někdo dobíral. Nesnesu, když se do mě trefují náctiletí a když mi někdo začne suverénně tykat ač mi je 22. Nepochopím, jak tyhle věci může přítel přehlížet a povznést se nad tím. Vážně nevím, jestli jsem v problému, nebo ne. Někdy jsem přesvědčená, že mám problém a jindy ne. Nevím proč, vždy se najdou pro a proti. Někdy si ale myslím, že ze mě chce udělat blázna on.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Váš přítel tedy vidí jako problém Vaši tendenci kontrolovat, spekulovat, zejména nad jeho kontaktem s jinými ženami a nad jeho marihuanou. Dále nerad vidí, že u Vás co na srdci, to na jazyku. Vy samotná si taky kladete otázku, zda to není překážkou Vašim přátelským vztahům nebo prostě není kolem Vás tolik lidí naladěných na stejnou notu jako Vy? Mě osobně přijde Vaše uvažování velmi zdravé. Ale Váš vztah s partnerem nese známky pokročilé fáze.. Nyní už musíte tu květinu Vašeho vztahu oba aktivně zalévat nebo Vám začne chřadnout! Jenže jak správně aktivně zalévat?! Pro Vás to bude otázka přístupu. Jsou věci, které Vás iritují, flirtování, očividné provokace a trochu hraný nezájem ze strany Vašeho partnera. Udělejte experiment: hoďte to všechno za hlavu! On je si totiž za sebe zodpovědný sám. (A měl by se podle toho chovat.) Přesuňte těžiště Vašeho zájmu trochu víc k Vám, Vašim aktivitám, zrelaxujte, radujte se z Vašeho krásného života v malebné krajině. Nesnažte se na partnera tak působit. Povolte tlak. Uvidíte, třeba se něco začne dít.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy