15001  23. 7. 2010 19:25:16

Jak zjistit, že dítě sliší?

Zdravím, mame tydenni holcicku - je nejaka finta na to poznat zda slysi nebo jestli je hlucha? Nikda sem se na netu ani v knizkach nedocetl. Zda se mi to sice brzo na to to zjistovat, ale vite jak. Dusicka v peri je dusicka v peri. Predem dekuji ;-)

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Obvykle je sluch funkčný až po niekoľkých týždňoch od pôrodu, ale už hneď po narodení vníma hlasy okolo seba a ak budete pozorný, tak zbadáte aj jeho reakciu na rôzne hlasy. Matkin hlas pozná už z maternice a cíti sa pri ňom v bezpečí. Hlboký hlas ho ukľudňuje, za vysoké tóny ho lakajú. Zreteľne vnímanie na rôzne zvuky nastáva až po prvom mesiaci života, od ukončeného 2 mesiaca reaguje na hlas zmenou výrazu v obličaji a od ukončeného 3 mesiaca sa za zvukom už otáča.

Komentáře uživatelů ...

23. 8. 2010 20:53:08
Tento problém se dá v kojeneckém věku špatně rozpoznat. Dost často je pozornost dětí rozptýlena. Dítě by mělo po prvním měsíci reagovat na matčin hlas a postupně začít rozeznávat hlasy dalších členů rodiny. Po třetím měsíci bych při další nejistotě vyhledala foniatra, ale pozor chce to opravdu odborníka. Ranná péče u neslyšících dětí je velice důležitá. Vlastní zkušenost.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí