15100  25. 7. 2010 22:43:58

Zapomenutá pilulka

Chtěla jsem se zeptat, proč vadí vynechání pilulky na konci a na začátku platíčka. Nebo spíš proč je to nejrizikovější, když ovulace nastává až nějaký 12. až 17. den od prvního dne menstruace? Je to tím, že by účinnost byla oslabena v druhém týdnu braní pilulek? Někde jsem četla, že otěhotnění je téměř nemožné několik dní před, během, a několik dní po menstruaci. Zapomněla jsem užít poslední pilulku ze 3. týdne a měla jsem pohlavní styk ten den. A další den jsem tedy chtěla navázat další plato bez přestávky, jenže sem to dostala po braní 2 pilulek z nového balení, a tak jsem si udělala pauzu. Teď ale nevím, kdy jsem měla začít brát první pilulku (jestli se počítá ta vynechaná, to by byla středa). Já jsem začala brát první pilulku až v pátek, takže to by byly 2 zpožděné dny. V sobotu jsem byla s přítelem. V neděli jsem si vzala pilulku, ale v pondělí jsem je nechala doma a to jsem opět byla s ním, takže jsem si ji vzala až v úterý (že prý se nemají brát 2 pilulky naráz, když zapomenete). Středa ok, ale v pátek se dostavilo špinění 1 den (asi z vynechání pilulek). Měla jsem bolest v podbříšku, ale to je asi normální. Test je ještě zbytěčné dělat, to asi a za těch 10 dní. Myslíte si, že můžu být v tom? Antikoncepci beru už asi 6 let, ale s přestávkou.

Běla   Běla [Porodní asistentka]
Přečtěte si důkladně příbalový leták, naleznete tam vždy všechny potřebné informace! Pokud zapomenete užít pilulku tak platí, že ji vezmete hned, jak si vzpomenete, ikdyž to znamená užití dvou pilulek v jeden den! Máte v tom užívání trochu zmatek. Raději na její účinek po chybě nespoléhejte minimálně týden a chraňte se jinak. Menstruační cyklus je užíváním tabletek potlačen a tak může k ovulaci dojít i jindy než v polovině cyklu. Krvácení při užívání AK není klasická menstruace, ale je to vlivem spádu hladiny hormonů.

Komentáře uživatelů ...

31. 7. 2010 15:45:29
Děkuji za odpověď. A když beru AK, tak přece žádnou ovulaci nemám..nebo jo? Nebo takhle, když zapomenu 1 nebo 2 prášky, tak může dojít k ovulaci? Je to možné třeba po 2 dnech zapomenutí? Teď už je beru pořádně a bez chyby.
Běla [Porodní asistentka]
31. 7. 2010 16:15:26
Když berete antikoncepci bez chyb, tak k ovulaci nedochází, ta je vlivem hormonů blokována. Ale samozřejmě při zapomenutí užití pilulky nebo více, může opět nastat. Pproto je to rizikové a hrozí otěhotnění. Takže skutečně berte pokud možno bez chyb.
31. 7. 2010 16:23:21
aha nasla som to :)..takze ked zabudnem uzit 1.pilulku z blistra tak o kolko dni budem mat ovulaciu?
31. 7. 2010 17:19:31
Ano, to jsem chtěla vědět..může nastat :-) Já si myslím, že se nedá určit za kolik dní, to asi záleží na každém organismu jinak. Může a nemusí. Slyšela jsem, že ženský co přestanou brát ATK, tak třeba první měsíc ovulaci ani nemají.., že dochází k anovulaci, ale zase některé to mají tak, že otěhotní hned první měsíc po vysazení :-)

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky