15246  28. 7. 2010 10:37:02

Zvdojená ledvina u plodu

Dobrý den. Jsem těhotná (ve 26tt), včera na UZ kontrole mi lékař sdělil, že naše dítě má jednu zdvojenou ledvinu, tedy v podstatě 3 ledviny. Cituji z lékařské zprávy: "U plodu ren i ureter duplex I.sin.s obrazem ureterocystokely. Diletace levé ledvinné pánvičky i kalichů do šíře 12 mm." Chtěla bych se na tento problém zeptat blíže. Co to znamená pro mne a moje dítě. Od lékaře jsem pochopila, že po porodu bude muset dítě na propíchnutí ucpaného močovodu do již zmíněné třetí ledviny. Znamená to tedy, že dítě má již nyní onu třetí ledvinu neprůchodnou? Nezpůsobuje mu to bolest? Poslední dobou hodně kope. Bude moci normálně fungovat s 3 ledvinami nebo bude muset později podstoupit operaci a odejmutí jedné ledviny? Děkuji za odpověď. Helena.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Pre vás to neznačí žiadny problém. Čo sa týka plodu, tak zdvojená ľadvina má 2 ľadvinové panvičky a 2 močovody a radí sa medzi vývojové vady plodu. Čo sa týka diagnostiky, tak najčastejšie sa na túto anomáliu príde UZ vyšetrením a terapiu býva chirurgické odstránenie prekážky. Inak by plod, teda dieťa nemalo mať do budúcna žiadne vážnejšie problémy.




Komentáře uživatelů ...

28. 7. 2010 14:25:41
Ja mám tiež zdvojenú pravú ľadvinu a prišli mi na to náhodou až v 22 rokoch. Otec to má tiež a prišli mu na to tiež náhodou až v 50tke. Nijak ma to neobmedzuje a ani ma to vlastne nikdy neobmedzovalo, nebolelo :-)
28. 7. 2010 16:13:11
Nebojte sa hlavne aby boli funkcne.Som si ista este ho nic neboli.
11. 1. 2011 18:51:25
taky mam zdvojenou ledvinu pravou a prisli mi na to az ve trinacti nic mi to nedelalo az tedka to celekm boli dyz si pichnu do boku ae jinak nic..

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk