15295  29. 7. 2010 9:13:25 - Olina

Chlamydie v oku u miminka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je možnost přenosu chlamydií na miminko? Syn (nyní 8 týdnů, po léčbě Floxalem a Opthalmoseptonexem) má od 1.týdne věku zánět spojivek, včera mu dělali výtěr, zda nemá chlamydie. Nechápu možnost přenosu - v těhotenství jsem stěry měla v pořádku, antibiotika při porodu jsem nedostala. Četla jsem, že jsou i chlamydie, které způsobují nějaké respirační onemocnění - a můj tatínek a dědeček mají už dlouho oba kašel, na který jim nic nezabírá. Mohla by být infekce způsobená tímto? Nebo mám jít i já znovu na vyšetření? Děkuji za odpověď. Olina

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
V súčasnosti poznáme až 4 druhy chlamýdií a to chl. trachomatis, pneumoniae, psittaci a pecorum. Posledné dva druhy sa šíria zo zvierat na človeka. Len chl. trachomatis vyvolávajú a osídlujú pohlavné orgány a radia sa medzi sexuálne prenosné ochorenia. Osobne si myslím, že vaše dieťa sa nakazilo od vás. V tehotenstve vás zrejme nikto priamo na chlamýdie netestoval. Ich zákernosť je v tom, že sa ani nejak zvláštne prejaviť nemusia. Kultivácia robená pred pôrodom je len na odhalenie streptokoka a nie na chlamýdie. Dôležité je počkať na výsledky testov, aby ste vedela aký druh chlamýdii vaše dieťa má to potom pomôže objasniť aj formu nákazy. Potom mi napíšte aké sa potvrdili, ale myslím si, že to budú práve tie trachomatis, to sa stáva dosť často!

Komentáře uživatelů ...

12. 8. 2010 17:51:59
Díky Kačenko za odpověď - nakonec to byl ucpaný slzný kanálek.... Předtím na to nepřišli. Četla jsem, že chlamýdie jsou dost časté - proto tedy nechápu, že se tedy na ně testy nedělají, když se v těhotenství dělá spousta jiných vyšetření :-( Ještě jednou díky za odpověď a přeji hezký den.
Kacenka [Porodní asistentka]
14. 8. 2010 10:05:22
Tak to je ten lepší prípad.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí