16101  15. 8. 2010 1:39:45

Arachnofobie

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na všechny projevy, které doprovází arachnofobii. Mám z pavouků velký strach, dokonce se obávám, že čím jsem starší, můj strach k nim je větší. Zvládám ještě opravdu malé pavouky a "sekáče", kteří ve mně nenavozují taková strach. Ovšem většina mi navozuje nejen zrychlení tepu a histerii, ale párkrát mi navíc bylo na zvracení i do breku. Strach z nich nemám takový, když nejsou v mé bezprostřední blízkosti či například v teráriu, kde jsem zkrátka "v bezpečné vzdálenosti". Chtěla bych se umět ovládat. Nevím, zda opravdu trpím arachnofobií, ale nerada bych, kdyby se můj strach stále zvětšoval. Prosím, poraďte.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Tím, že Váš strach existuje a udržuje Vás v "bezpečné vzdálenosti", sám sebe může postupně zvětšovat: nemáte totiž tu pravidelnou dávku zvyku na podnět zvaný povouci. Je dobře, že s tím chcete něco dělat. Rozhodně tím přispějete k Vašemu celkovému lepšímu komfortu ve všech oblastech a na všech místech, kde se nacházíte (a mohou se zároveň nacházet i pavouci). Tyto typy strachů, jedná se skutečně o arachnofobii, jsou velmi dobře léčitelné kognitivně behaviorální terapií (KBT). Na kterékoli telefonní lince důvěry v místě Vašeho bydliště Vám podají informace o dostupných KBT psychoterapeutech.

Komentáře uživatelů ...

15. 8. 2010 2:26:37
Ahoj, za mladi som mal rovnaky problem a vyriesil som ho priamym kontaktom s pavukom - hoci len malickym - najprv do servitky a z tej potom presiel na ruku. Bolo to tazke, no pomohlo to. Odvtedy pavuky sice nemilujem, no paniku uz vo mne nevyvolavaju a nemam problem aj ked mi visia nad hlavou.
16. 8. 2010 19:31:43
Děkuju :)
23. 11. 2010 17:41:03
mame radi zvirata,zvirata,........a maji hebkou srst....
JTina
19. 12. 2013 10:44:56
O arachnofobii jsem si přečetla už kdeco, ale panicky a logicky nepochopitelný strach u mě přetrvává :-( Jinak u mě dochází uplně ke stejné reakci - zvýšený tep, rozbuší se mi srdce....díky moc za odpověď, která i mne inspirovala, pokusím se najít nejbližšího terapeuta.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy