16309  19. 8. 2010 0:04:02

Pochybuji o našém vztahu

Dobrý den, mám takový problém. S partnerem jsme spolu již skoro dva roky a já začínám pochybovat o budoucnosti našeho vztahu. Začalo to asi tím, že už nejsem na sex s ním tak nažhavená. Já osobně nejsem ten typ, co by potřeboval sex každý den nebo několikrát týdně a on je pravý opak. To je první problém. Další je ten, že jsme mladí mě bude teprve 21 let a on je mladší než já. Bydlí u rodičů a má před sebou ještě spoustu let školy. Tím pádem nemůžu ukutečnit plány, které bych si přála např. žít s partnerem a založit rodinu. Dalčí problém nastal, když jsme se bavili o budoucnosti a případném bydlení. Nejsem městský typ a ráda bych v budoucnu byldela v domku po rodičích to se mu ale moc nezamlouvá. Možná to jsou pro někoho jen malé problémy ale mě to trošičku znepokojuje. A navíc už v mém mladém věku cítím, že mi začínají tikat biologické hodiny a to je v mé situaci problém. Děkuji za Vaši odpověd.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Myslím, že teoreticky není důvod pochybovat o perpektivě Vašeho vztahu. Jste spolu téměř dva roky, což je přesně ta doba, kdy to, co máte společné a co vás pojí, začíná ustupovat do pozadí a naopak ve vidění začne vystupovat to rozdílné. Je to zákonitost v době, kdy opadává zamilovanost. Popisujete rozdíl v potřebě sexu. Rozdílné plány? Zatímco Vy byste se chtěla "usadit" již nyní a na konkrétním místě, on má ještě určitá leta studií před sebou. Takové a jiné neshody vždycky budou, jen pokaždé trochu jiné. Vzhledem k mladému věku Vás obou mi nepřijdou neřešitelné: vždyť musíte se usadit hned teď a zrovna zde? Sexuální apetence se bude u vás obou ještě vyvíjet a měnit. A vždy nakonec vyústí do kompromisu. Jestli byste si Vaši otázku neměla postavit jinak: Zda Vašeho přítele do budoucna skutečně chcete... Pokud ano, společně si s partnerem nad situací sednete. Zapojíte veškerou fantazii a dáte si tu práci najít oboustranně vyhovující řešení každého problému. A vše, co se teď zdá neřešitelné, ve finále hravě překonáte.

Komentáře uživatelů ...

19. 8. 2010 12:48:01
Zřejmě si potřebujete věci ujasnit. V sexu si jde vyhovět, tak to zřejmě už je. Pokud by vás oběžovala frekvence, lze omezit a zčásti partner vyřeší masturbací. Malý věkový rozdíl problém není. Pokud ale máte jiné představy o životě (bydlení, začít rodinu - kdy) tak je otázka, co vás spolu drží. Z popisu mi připadá že nic. Neboli sama to trošku píšete tak, aby vám někdo řekl rozejděte se. Může to být skutečným řešením, ale je to vaše odpovědnost i riziko. Neperspektivní vztah ale nemá cenu udržovat. Biologické hodiny vám zatím netikají, netlačí vás čas, jak kdyby vám bylo o deset víc. Uvedla jste pár odlišností - jiný sexuální apetit (může se změnit, ale nemusí). Nejste zamilovaná - to je ale běžné. Je mladší - to nevadí, pokud ale to vadí vám, tak toto problém být může. Má studovat - může být problém v rozdílné vzdělanosti a i v tom, že ve městě může narazit na jiné dívky, které mu budou bližší. Vy si budete odříkat, on může odejít. Máte-li jinou představu o životě (škola, město vs. vesnice), tak to vážně může být rozumné se rozejít.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy