16321  19. 8. 2010 14:28:00

Jak získat své osobní věci z jeho bytu?

Dobrý den,
ocitla jsem se v situaci, kdy jsem ukončila vztah s alkoholikem, který svůj problém ani jako závažný nevidí, natož, aby se pustil do nějakého řešení, což jsem mu nesčetněkrát nabízela včetně mé plné podpory. Bohužel jsem žila v jeho bytě a večer kdy jsem oznámila, že odcházím mi vzal klíče a nechal mě jít s jednou taškou. Mám u někoho v bytě všechny své věci včetně drahých jako je notebook apod. a on mě opětovně odmítá přístup do bytu. Sice mám kde bydlet, ale kupříkladu nemám pomalu co na sebe, chybí mi některé léky, které mi rovněž odmítá vydat a spousta dalších základních věcí. Vůbec nevím co mám dělat. Bojím se ho, jak pije, je poměrně nevypočítatelný a myslím, že díky rozchodu by mohl být i agresivní (náběhy na to již proběhly). Myslela jsem na Policii, ale počítám, že pokud je byt v jeho vlastnictví, nemám šanci. Napadá vás nějaké řešení? Moc děkuji za jakoukoliv radu.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Co nejdříve zajděte na policii a požádejte o asistenci - doprovod do bytu, kde si budete moct vyzvednout a odvézt vše, co potřebujete a co nechcete, aby Vám vzal, zničil, prodal.. Nezapoměňte si všechny osobní doklady, osobní věci, oblečení, věci potřebné k práci (vč.notebooku), doklady, oddací list, všechny účty a účtenky. Samozřejmě že nemá právo Vám zamezit přístup k osobním věcem! A může být o tomto policií poučen. Nějak sankciován bohužel v této fázi ne. Policii požádejte, ať je taktéž přítomna po celou dobu, pobyt v bytě s manželem je očividně pro Vás nebezpečný. Jinak všechen majetek nabytý v manželství náleží oběma, ale pozor, taktéž dluhy! Proto, pokud možno neprodleně, bych Vám odporučila podat žádost o rozvod. V následném majetkovém vyrovnání (kde se mohou bohužel i ty dluhy objevit) Vám potom může pomoci, že za den ukončení manželství bude moci být požadován den, kdy jste odešla z popudu muže. (O tom bude záznam i na policii) Pak byste měla šanci nebýt ohrožená připadnými dluhy, které udělá v současné době. Doporučuji každopádně postupovat ve všem co nejrychleji. Přeji hodně štěstí! Pro další konzultace se můžete obracet na linku domácího násilí DONA 2 51 51 13 13, www.donalinka.cz.

Komentáře uživatelů ...

19. 8. 2010 14:57:24
Zajděte na policii, pokud tam máte své věci, musí vám je vydat. I když je byt jeho, tak vám nemá právo zabavit ani zadržet váš osobní majetek. Šlo by i požádat pomoc na obecním úřadě, zašel by úředník a strážník, nebo starosta.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy