16355  20. 8. 2010 9:04:40 - Marie W.

Dva vaječné váčky v jedné dutině v 8. týdnu

Dobrý den, otěhotněla jsem díky IVF cyklu, transferována byla dvě embrya kvality BC (punkce 12.7., transfer 17.7.). Měla bych být tedy v osmém týdnu a včera (lékař to spočítal jako 7+3) jsem byla na ultrazvuku, který u mne objevil jednu gestační dutinu a v ní dva vaječné váčky (viz přiložená ilustrační fotografie; nejedná se ale o snímek mého ultrazvuku, ale z netu staženou fotografii ultrazvuku jednovaječných dvojčat v jednom gestačním váčku v 7. týdnu těhotenství; já jsem v osmém týdnu, ale stav v mé děloze byl více méně přesně tento). Lékař také nezachytil srdeční ozvy a ty by se snad měly objevovat už od šestého či sedmého týdne. Lékař se vyjádřil v tom smyslu, že to nevypadá úplně normálně, že buď budu mít jednovaječná dvojčata anebo bude nutná evakuace plodu. Chci se zeptat: je skutečnost, že se na ultrazvuku dosud neobjevila srdeční činnost, znamení tak špatného vývoje, že bude třeba mé vytoužené těhotenství přerušit nebo mám ještě naději, že se vše začne vyvíjet správně? Stejně tak: je fakt, že u mne v osmém týdnu vypadá gestační váček s vaječnými váčky jako by byl teprve na úrovni sedmého týdne, znamení špatného vývoje plodu?) Na další ultrazvuk mám jít až 30.8. Denně užívám 3x Estrofem, 1x Crinone 8%, 1x acidum folicum, 1x Fragmin 2500 j. Budu Vám velmi vděčná za odpověď. Potřebuji vědět víc, abych se se vším dokázala vyrovnat anebo naopak nepropadala zbytečné skepsi, která by plodu nijak nepomohla. Marie W.

Dva vaječné váčky v jedné dutině v 8. týdnu

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Pokiaľ ste podľa UZ skutočne v 7+3, teda v 8 bežiacom týždni, tak embryo so srdečnou akciou by malo byť už vidieť. To obvykle bežne dokážeme potvrdiť okolo 5 až 6 tt. veľmi ma to mrzí, ale nádej stále je, treba počkať. Pokiaľ nekrvácate a nemáte iné problémy, tak nádej tu stále je.

Komentáře uživatelů ...

26. 8. 2010 20:56:55
Mila Maria, ja som prekonala dva tzv. missed aborty, teda prerusenie tehotenstva kvoli pozastavenemu vyvoju plodu. Jeden krat po IVF a druhy krat po spontannom tehotenstve. Vzdy to bolí rovnako. Moja skusenost je taka, ze vacsinou ide uz len o natahovanie casu. Vacsinou cakaju do 8 tt a potom vyslovia ten bolestny zaver. Neviem vsak ako je to pri dvojickach. Lekar ti dal este 10 dni a asi mal dovod. Treba dufat, ale treba sa pripravit aj na tu horsiu moznost. Preto, aby si vsetko zvladla bez ujmy na psychike. Neboj, da sa to. Vacsinou sa clovek po zakroku otrasie a chce bojovat dalej. Daj vediet ako si dopadla. Niekedy je dobre zdielat bolest a este viac potesi, ak sa podelis o radostne spravy :) Katy

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk