16577  24. 8. 2010 19:08:33

Přetahování předkožky

Mám 2letého syna, jsem ještě poměrně nezkušená mladá mamina. Co se týče přetahování předkožky, řekla mi naše pediatrička, že do 2 let si to bude hlídat sama. Takže jsem tuto starost pustila z hlavy. Teď se ale malému začal dělat takový bílý maz a včera říkal, že ho pindík bolí. Nevím, jestli tenhle maz je u takových malých dětí normální nebo jestli bych s ním měla jít k doktorce. A nevím, jestli by nebylo lepší začít mu zkoušet stahovat předkožku - mám z toho ale docela strach, abych mu nějak neublížila. Když by šel na obřízku, to už by měl pořád obnažený žalud? Neznám nikoho kdo by měl chlapečka s obřízkou, tak nevím. Děkuju.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Tvorba mázku je normálna a prirodzená, ale rovnako normálne je ho dennodenne umývať, aby z nahromadenia nedostal syn infekciu/ zápal. Preto vždy pri kúpaní sa snažte jemne ako to len pôjde predkožku pretiahnuť cez žaluď a umyť čistou vodou aj tieto priestory. Pokiaľ to nepôjde, čo je tiež normálne, lebo obvykle do veku 3 až 4 rokov môže byť predkožka o žaluď fyziologicky prilepená, tak budete umývať len tie miesta čo sa budú dať. Pokaiľ ale syn má zápal, tak je nutné vyhľadať buď lekárku alebo priamo ísť za detským urológom a zápal liečiť!

Komentáře uživatelů ...

24. 8. 2010 20:24:22
Tak to vás asi pediatrička zanedbala.Ten bílý maz se tvoří právě pod předkožkou,jdyž se to nedá omýt.Ano,kdyby musel na obřízku bude mít navždy obnažený žalud,buď z části nebo celý.Není to až tak hrozný zákrok v tomto věku a určitě by to vyřešilo tento problém.
24. 8. 2010 21:28:46
Já myslím, že ve vašem případě není třeba strašit hned obřízkou (ikdyž Židi ji dělají hned po narození a je to u nich normálka) Ten bílý maz je v pořádku, dělá se chlapcům pod žaludem už odmala, je třeba alespoň jednou týdně při koupání předkožku stáhnout a maz setřít. Předkouřžku mu jemně, ne silou, zkuste stáhnout (pohrajte si s pindíkem, jestli ztopoří, půjde to líp). Když předkožka půjde snadno, máte vyhráno, naučte ho, ať si to dělá sám. Když ne, konzultujte to ještě s doktorkou. Ale většinou se do 5 let uvolní sama.
24. 8. 2010 22:38:14
Rady lékařů se mírně liší, předčasné neopatrné stahování může způsobit zajizvení. Někdy to jde bez přetahování a doporučuje se začít až ve 2 letech. Pokud se ovšem tvoří maz a jsou komplikace (zánět, bolest), tak je třeba zvolit jiný postup. Asi bude chtít začít stahovat. Každé řešení, kdy začít stahovat, má své klady i svá rizika. Lékařce zavolejte, buď mu předkožku stáhne sama, nebo to budete dělat vy. Obřízku zatím neřešte, tvorba mazu ani jeden zánět nejsou důvodem. Důvodem je úzká předkožka, ta se může ještě sama rozšířit do 3-4. roku. Jinak po obřízce by měl chlapec trvale obnažený žalud, u částečné obřízky bývá krytí žaludu různé, obvykle tak do poloviny.
26. 8. 2010 16:25:41
Moc děkuju za všechny odpovědi! Jsem teď moudřejší i klidnější.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí