16829  30. 8. 2010 13:36:44

Strach môjho syna?

Dobrý deň, moj syn nerad chodi medzi ludi, uvediem aj priklady: ideme v aute a zastavime sa v obchode - vsetci ideme len on zostane a povie ze on pocka. Robi to pravidelne, alebo mali sme jarmok a on silou mocou nechcel ist vôbec. A má iba 13 rokov. Je to normálne ?

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Může za tím být ostych, spojený také s citlivým věkem dospívání. Může za tím být dospívání vůbec, tedy změna zájmů, postojů, nižší potřeba trávit čas s rodinou. Při vhodné chvíli si o tom se synem promluvte. Co jej nejvíce těší a baví? Má rád činnosti, které obvykle spolu podnikáte? Uklidněte ho, že ve svém věku už ne úplně všechno musí absolvovat s rodinou. Míru jeho společenského ostychu můžete zmapovat hovorem o škole, zážitcích v kolektivu, případně zkoušení před třídou. Možná, že v tomto věku má již k němu blíže i jeho otec, může zkusit se k němu přiblížit i on. V případě pro něj obtížnějšího problému vyhledejte dětského psychologa.

Komentáře uživatelů ...

30. 8. 2010 13:58:05
Mám pocit, že je to úplně normální. Ve 13 letech člověk začne mít třeba jiné zájmy, než měl, baví ho úplně něco jiného, nebo se víc začne vzpírat tomu, co už ho dřív nebavilo, ale nutili ho do toho. Uznejte, kterého kluka by bavilo trávit čas třeba v obchodě či jarmarku se samými oděvy a hadry?
30. 8. 2010 18:22:47
co ja viem chodit do obchodu by 13 rocnemu nevadilo ani. Netusim co by to mohlo byt mozno by to chcelo uviest viac prikladov mozno sa boji aj niecoho ineho. A chodi vobec niekam?
31. 8. 2010 10:43:12
Chodime raz do tyzdna cvicit . Codime aj do restauracci ked ma niekto sviatok v rodine .
5. 9. 2010 0:39:31
no cvičiť určite chodíte ako rodinka....ale chodí napr. vonku s kamarátmi,poprípade či nejde na bicykel aj sám,alebo niečo také.Pretože mám pocit,že ten chlapec je málo samostatný,alebo sa naozaj niekoho bojí a má strach,že toho dotyčného môže hocikde stretnúť
6. 9. 2010 9:26:43
V jeho věku kluk i děvče potřebuje partu kamarádů své věkové kategorie. V ní především se dokáže dobře bavit a realizovat. Přímo podvědomý pud ho vyhání z rodinného hnízda. Já vím, že se v dnešní době bojíte, aby se nechytil nějaké bezprizorní partičky, kde se třeba fetuje. Existují však snad ještě i organizované kolektivy (sportovní, zájmové, Skaut, Pionýr, TOM...), i k nim, když je dobře vedená, může dítě či mladý člověk získat důvěrný a pevný vztah.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy