17425  14. 9. 2010 23:53:37 - darina RA

Stratila som zmysel života, svoju hrdosť a energiu

Dobrý večer,
neviem odkial mam zacat, tak to skusim od konca. Mam 8 mesacneho syna, momentalne byvam u mami a moj priatel a otec dietata je uz konecne na protialkoholickom lieceni. Zazili sme domacu klasiku, pred porodom som chodila s monoklom(hadka koli alkoholu), po porode som sa stala domacim otrokom a vaznom. Financna situacia sa zhorsovala, priatelovi umrela uz aj mama.
Obaja rodicia boli alkoholici. Priatel vo volnom case hraval futbal, kde je skveli team pijanov. Tak to v poslednej dobe vyzeralo asi takto: 2 dni v liehu, 1 den opica atd. Pre mna to znamenalo: celu noc som ho cakala v akej nalade pride domov, ci bude agresivny alebo iba urobi bordel, cez den s podrazdenym synom, ktory bol nevyspaty, potom do prace a znova vecer cakat co bude. Neskor mi zdravie zlyhalo a pridalli sa 40tky teploty a bez ziadnej zmeny alebo ochoty pomoct mi.
Vystriedala som plac, prosby, vyhrazky, az sam od neho odysla. Potom sam od seba siel na liecenie. Stanovila som si kratkodoby ciel, hovorila som o tom s kamaratkami, ale stale to nieje za mnou. Vsetci sa cuduju, preco som tak znicena, ze on je len chory, ale bude vsetko v poriadku. Priatel odomna vyzaduje oporu, vraj aby sa vedel dat dokopy. Ale ja nevladzem. Cítim, ze som zastavila na bode mrazu a neviem co dalej kam, tak si preplnujem harmonogram dna aby som nemala cas nato mysliet, ale dusi ma to. Na psychologa nemam peniaze

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
On se sice po období těžkého alkoholismu musí dát do kopy, to Vy ale po naprosto vyčerpávajícím období vašeho vztahu taky. Narovinu jej o tom informujte. Jste se silami na konci. Již tolik jste do něj vložila a pořebujete se zregenerovat. Jestli on sám má potřebu zrevidovat a změnit svůj dosavadní život, je to dobře a má Vaši plnou podporu: budete mu nadálku držet palce. Pokud jste pod tíhou nějakých jeho požadavků, navštěvujete jej, zařizujete za něj různé věci, jakkoli mu pomáháte, ve skutečnosti mu jenom komplikujete proces léčby. Léčba z alkoholismu je cesta postavení na vlastní nohy. Pokud vždy v životě bude chtít oporu o jakoukoli berličku, nikdy se z toho skutečně nedostane. Psychologická péče existuje i zdarma, psychologové působí při větších zdravotnických zařízeních a v manželských poradnách. Brzy se zotavte!

Komentáře uživatelů ...

9. 10. 2010 0:14:00
Alkoholik zostane alkoholikom aj po liečení,môže byť keď bude mať pevnú vôľu len abstinujúcim alkoholikom.Ale tuším,že Vám až tak veľmi to neprekáža,keď monokel nazývate"domáca klasika"..na futbalistov vinu nehádžte,oni nezavinili stav v akom sa nachádzate.Záleží len na Vás,či Vám stojí za to bývať s ním pod jednou strechou,aké záväzky k nemu máte,manželia nie ste,u mamy máte kde bývať.Keď ho budete ľutovať,budete škodiť len sebe a svojmu synčekovi,máte dosť svojich problémov.Čím sa skôr rozhodnete,tým lepšie pre Vás..
12. 4. 2011 12:58:31
Ahojte vsetci, pravdepodobne som alkoholik. Pijem ked je to mozne. Zaroven mam zodpovednu pracu - tak som sa vlastne k tomu asi dostal. Alebo sa na to vyhovaram. Pravda je, ze stracam zmysel zivota - ono je to take klise, ale ja uz vazne 2 roky rozmyslam co s tym urobit. Oslovil som rozne organizacie - nula bodov. Skusam najst sam na webe komu a ako pomoct a prestat robit to co robim, detto. Je to fakt take tazke rozhodnut sa zmenit zivot a pomoct ludom ktori to potrebuju... ?
PhDr.Burdova [Psycholog]
14. 4. 2011 12:26:42
Najít smysl života poté, co konečně dosáhnete vytoužené abstinence, je teprve pořádně těžký úkol. Zkuste zavolat na jakékoli psychoterapeutické pracoviště, poradí Vám psychoterapeuta nebo psychoterapeutický stacionář, který se na toto přímo specializuje.
PhDr.Burdova [Psycholog]
14. 4. 2011 12:27:52
Podmínkou k přijetí do takového zařízení ale zpravidla bývá již dostatečně dlouhá abstinence.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy