17487  16. 9. 2010 19:20:00

Co dělat když máme jiné představy?

Mám přes 2 a půl roku partnera. Já jsem starší mám dostudováno a už bych ráda přešla na další etapu života tzn.budovat si svuj vlastní domek nebo byt, vdát se a mít dítě. Neplánuji to hned, ale za pár let. Jenže přítel chce ještě studovat má studijní plány asi na 9 let a do té doby nechce o ničem takovém slyšet. Další problém je že se v mém životě objevil znovu někdo koho jsem kdysi milovala a on mě jenže nám to nevyšlo,protože byl kdysi zadaný.Je starší než já a pomýšlí na rodinu. Teď je sám a já i on citíme,že nás k sobě něco táhne.Nevím,co mám dělat jestli se dál snažit o to aby byl vztah s partnerem ok nebo zkusit štěstí jidne. Bojím se zahodit skoro 3 roky vztahu a vlastně ještě když vím,že přítel je do mě opravdu blázen.Prosím poraďte.Chtěla jsem i vyhledat psychologa ale nejdřív zkouším toto.Děkuji.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Jste v situaci docela těžkého rozhodování: oba vztahy vypadají, že by mohly mít perspektivu. Váš záměr poradit se i s psychologem samozřejmě můžu jedině podpořit. Chtělo by to podrobně se podívat na Vaše city k těmto dvěma mužům, kým oni co nejobjektivněji jsou, co můžete očekávat v dlouhodobém soužití, náplň běžných dnů, jak se spolu budete cítit atd... Abyste uvažování stavěla na co nejobjektivnějších informacích, dovyptejte se nápadníka i přítele a zjistěte jejich hodnoty, postoje, řešení problémů, jak rádi tráví volný čas nebo např. v čem bývalo jádro konfliktu s bývalými partnerkami. Nedejte se odbýt lichotkami, ale jděte po skutečné pravdě. Zkuste se pak vklidu probrat i vlastními postoji, potřebami, preferencemi a srovnejte, jak by to šlo k sobě. Nenechte se zmást tím, že starší muž rodinu již teď chce, za pár let může po rodině stejně tak zatoužit i Váš současný partner. Trochu mi proti novému partnerovi mluví i fakt, že v době jeho manželství vzniklo intenzivní zamilování do Vás. Může to vypovídat něco neblahého o bývalém manželství, ale také o něm samotném. Poradila bych Vám teď zkusit trochu odhlédnout od aktuální potřeby založit rodinu. Zřejmě ještě nebudete tlačená věkem, ani to nechcete plánovat hned teď. Není tak důležitá rodina hned teď, ale ten člověk sám. Ten vedle Vás zůstane po zbytek života.

Komentáře uživatelů ...

16. 9. 2010 20:21:40
Dobrý večer. Mám obavy, že takto na dálku vám v tomto dilematu nikdo nepomůže. My totiž neznáme všechna pro a proti vašich obou vztahů. Jen ta, které jste sem napsala. Můj osobní názor je ten, že už jste se sama rozhodla, jen si to nechcete přiznat - cítíte, vaše biologické hodiny vám říkají, že je čas postavit hnízdečko, naklást do něj první vajíčka, zahřívat čerstvě vylíhlá ptáčátka... Od nás jen žádáte, abychom vám to rozhodnutí, tu "zradu na svém dosavadním partnerovi" odsouhlasili a posvětili. Ano, já osobně říkám - dělejte, jak vám velí ty vnitřní hodiny. Ale budeto vaše rozhodnutí, ne moje. (Zdeněk)
16. 9. 2010 20:31:31
Asi máte pravdu.Vnitřně vlastně cítím,že jsem rozhodnutá jen nechci partnerovi ublížit. Děkuji
17. 9. 2010 16:41:19
Ještě jednou se do toho vměšuji: Ne,to opravdu není lehké rozhodování. V mnohém má pravdu paní PhDr. Lenka. Na druhou stranu, abyste svůj budoucí život postavila na tom, že svému starému partnerovi teď nechcete ublížit, to by se mohlo vymstít vám i jemu - nakonec byste mu stejně časem musela ublížit... Takže jsme vám vlastně poradili jen to, co vše je nutno dát na misky vah. Samo vážení zůstalo zase jen na vás. Přeji vám, aby se vaše rozhodnutí ukázalo jako správné.(Zdeněk)
17. 9. 2010 20:19:00
Všem Vám moc děkuji za rady ... Můžu říct,že mi to pomohlo a podrželo mě to. I když jsem ještě neučinila žádný krok, protože se s partnerem vídám málo, tak i přesto jsem si napsala pro a proti (proč být se současným partnerem a proč ne) a po zvážení a dlouhém přemýšlení značně přesahovalo proti. Víte tam je i další problém s jeho matkou,která mě nemuže vystát a to mě také psychicky deptá. Snad brzy učiním rozhodnutí a ráda Vám napíši, jak jsem dopadla.
19. 9. 2010 18:48:04
Dobrý večer Zdeňku. Píši vám jak jsem se tedy rozhodla. Po velkem uvazovani a premysleni jsem dospela k zaveru ze muj nynejsi vztah chci zachranit. Otevrene jsem si s partnerem o vsem promluvila a myslim ze ma cenu to zkusit dal. Pokud to nevyjde aspon budeme vedet ze jsme to zkusili. Musim rict ze jsem ted znovu stastna a mam zase takovou energii do toho vztahu :-) No snad nam to vazne vyjde. Jo a jeste se vratim k tomu muži který už je starší a pomotal mi hlavu. Přišla jsem na to, že sice rika krasne veci jak by chtel rodinu atd.ale skutek utek a navic jsem si uvedomila ze sveho pritele stale v hloubi srdce moc miluju :-)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy