18264  12. 10. 2010 9:28:09

Jak rozehnat fixní ideu?

Náš seňor(vnuk - 13 let) je dost plachý vůči cizím lidem. Teď si ale vzal do hlavy, že jeden starý známý naší rodiny (ale s klukem se do letoška skoro neznali) je "na chlapečky", že se do něj "zamiloval", že ho schválně potkává a ptá se ho na zbytečnosti, jen aby navázal rozhovor, už nechce ani ráno do školy chodit původní trasou a pro svačinu do samošky, že tam "ten chlap" ve stejnou dobu schválně chodí taky. On je náš seňor zblblý médiama a zprávami o pedofilních vrazích a spolužk mu nakukal, že když někdo oslovuje kluky na ulici, tak je úchyl. A já už si nejsem jistý - dotyčný je starý mládenec, dříve pracoval s dětmi jako vedoucí, v přírodě, v lesích, na táborech, nikdy žádné stížnosti na něj nebyli, ale kdo ví. Možná je mu jen líto, že sám nemá takového šikovného vnuka. Bylo by asi nejjednodušší pro jistotu, aby se mu kluk vyhýbal, jenže na druhou stranu bych chtěl, aby se otrkal a nebál se jednat s lidmi. Velký už je na to dost. Tak mám je skamarádit, nebo naopak aby se nestýkali?

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Začít podporovat jeho postupné osmělování se zaprvé kontaktem s člověkem, kterému nedůvěřuje, nevypadá jako dobrý nápad. Těžko z něčeho podezřívat rodinného známého, ale tyto případy se bohužel stávají. Vycházejte z bodu, že Vašemu vnukovi to prostě není příjemné a kontakt omezte. Můžete mu přece zprostředkovat seznámení s kýmkoli jiným.

Komentáře uživatelů ...

13. 10. 2010 18:17:50
Děkuji za odpověď... Koneckonců, překousl jsem v hospodě poznámky tohoto jinak vcelku dobrého kamaráda, co to máme za bambulu a stydlína, který neumí otevřít zobák, že to není v našem rodě typické a ským že ho vlastně moje snacha má... Ale aby vnuk řešil své osobní averze tím, že si o jemu nesympatickém člověku vymyslí báchorku a nebude se s ním prostě bavit, to přece v životě dělat nemůže. Spolupracovníky a obchodní partnery si nebude vybírat podle osobních sympatií.
13. 10. 2010 18:19:58
A ještě: Tím vámi navrhovaným jednáním přece z něho nesmyji to ošklivé podezření!
PhDr.Burdova [Psycholog]
14. 10. 2010 8:53:36
Tak teď úplně nevím, jestli se chcete postarat o vnuka nebo o kamaráda.. Ta báchorka se mi zdá neškodná: že známý vyhledává jeho přítomnost a zapovídává se, s postranními úmysly. Vnuk s Vám soukromě svěřil, jak to vidí.. Nechte to být. (Báchorka tak jako tak zůstane uvnitř rodiny) Známému povězte, aby kontakt mezi nimi nechal čistě na klukovi. Ošetříte tak oba dva zúčasntěné.
14. 10. 2010 9:39:00
Já se přece ptal, jak mu tu pitomost rozmluvit, ne jak ho v ní utvrdit. To jsem přece napsal už v nadpisu původního příspěvku. Co myslíte, jak ho přesvědčím, že na hřbitově v noci nestraší: Že mu nařídím, aby se hřbitovu vyhýbal, nebo že ho tam o půlnoci dovedu, podruhé už pošlu samotného? A nevím, proč mi sem něco nenapsali i ostatní návštěvníci, kteří s tím mají nějaké zkušenosti.
18. 10. 2010 23:49:27
Jit za svim vnukem a pozorovat. v pripade ze tento ( a ja verim tomu co vnuk rike) "divny" zanami zase "zastoupi vnukovu cestu, vyjit a primo do oci se ho zeptat, : "co tadu delas"? a cekat na odpoved. Rici mu aby jiz nevyhledaval vnukovu zpolecnost, ze si to tento ani vy neprejete. kazdopadne stujte na vnukove strane! Ja ho neznam, ale ja mu verim! Nesmely je mozna od toho, ze nema nikoho kdo by se ho zastal. I takove reci jako, "rikaly, buhvi z kym ho snacha ma"..je pricina jeho "nesmeleho chovani. Musi to byt pro nej utrpeni vyrustat, v prostredi kde munikdo neveri a neda mu domov z laskou ale jidlo ( coz doufam) z noclehem a opoverzenim, ba podezdrenim ze neni nas... "kecy z hospody" jsou vam mylejsi nez vlasni vnuk! studte se! Aproos: Kdyz vnuk nechce aby byl "obtezovan" VASIM znamim, tak to respectujte a zakazte VASEMU znamemu ho oslovovat na Ulici! jestli, ze to neprestane, tak jdete na policii. Ukazte aspon jednou svojemu vnukovy , za za nim stojite, jemu duverujete a si ho vazite. On nema neduveru k lidem a pocit menecenosti pro nic za nic. Zamyslete se nad sebou. jestli jste pobozni, poproste pana boha a vaseho vnuka za odpusteni krivd ktere jste na nem pachaly a zacnete se k nemu chovat jak se slusi a patri! jako rodina kde je milovan a vitan, ne jako "neco co teda tady je ale nikdo o to nestoji." God bless! Pozehnej banbuh. je mi vaseho vnuka lito a doufam ze mate tolik ctnosti a ze to na nem napravite. bude to trvat..to take travalo nez jste ho takto znicily , ale z laskou a, duverou a uprimnosti se vam to podari. Mnejte trpelivost a zase trpelivost. Chvalte ho za vse co dela dobre nebo o co se pokousi. Podekujte mu za duveru k vam, ze se vam sveril a rekl co ho trapi a co si nepreje. deti maji instinkt, ti vedi kdyz neco neni "NORMALNI". 95 % pripadu, kde jsou deti/mladez obtezovany, se to deje rodinou a nebo "znamimi" rodiny a stanese to vzdy, kdyz deti se boji to rici jelikoz, Hloupi a nezkuseni clenove rodiny reaguji jako vy: neveri jim a stavi se na stranu"pachatele" a ne obeti! Good Luck! Mnoho stesti! Pozdravy pro VASEHO VNUKA! Ktery je hrdina..kdyz to tak vse slysim..
20. 10. 2010 8:21:15
Pane, pište raději romány (ale nechte si před vydáním opravit pravopis od někoho, kdo umí česky) nebo náměty k seriálům (tam ta špatná čeština vadit nebud), ale ne rady do poradny. Kdyby se náš seňorek řídil vašimi horory, bude z něj neurotický zamindrákovaný třasořitka! Naštěstí už se nám podařilo bariéru zbourat: Navedl jsem vnuka, ať toho mého kámoše (jmenuje se řekněme Libor), až ho zase potká, požádá o radu se školním předmětem, o kterém vím, že ho Libor ovládá - a uvidí, jak bude Libor reagovat. Nebojte se, žádnému nebezpečí jsem ho nevystavil, náš seňor je dost obratný a Libor je neohrabaný a kardiak. A klaplo to, už spolu mluví a seňor se už nebojí. Takže vaše cenné rady si vydávejte v bulvárních novinách na pokračování. S úctou - dědeček.
20. 10. 2010 8:30:07
Dědeček: A ještě dodatek: Důvěrnějším pohovorem se seňorem jem se přesvědčil, že nešlo anitak o to, že by Libor byl seňorovi vyloženě nepříjemný - pokud to vyplynulo z mého prvního vstutpu, tak se omlouvám - ale hlavně z jeho senzacechtivosti, že kluci věří těm bulvárním senzacím a chtějí je "naživo". Kvůli tomu si vytvářejí umělé pachatele.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy