18318  13. 10. 2010 11:31:23 - martinakg

Nevím si rady s manželem

Dobrý den, jsem s manželem několik let a je to i má první láska, máme už věk i na dítě. Náš život byl hlavně o splácení hypotéky a teď si tak už trochu užíváme korunek.Manžel byl na mě asi před 7 lety agresivní a teď před rokem a slíbil mi,že přestane pít a že se bude snažit, abych neodešla. Já bych mu to také odpustila, protože jsem si vždy myslela, že budeme spolu do konce života a že nikdy nebudu mít tak velké pochybnosti jako mám teď. Před rokem jsem ale někoho potkala a teď si nevím rady.Manžel nechce,abych odešla a že se snaží, druhý přítel chce už,abych byla s ním, že vidí semnou hezkou budoucnost a i dítě. S manželem oba dítě nechceme,ale s přítelem si to dokážu představit. Nevím si rady, nevím jestli si mám vybrat manželství,se kterým mám už souhrn a víme co můžeme od sebe očekávat,ale cítíme,že děti ještě nechceme, protože už jsme spolu tak dlouho,že jsme pohodový a pohodlný a že nám to tak vyhovuje a nebo jestli si mám vybrat druhý jiný život a od začátku,kde tu rodinnou záležitost cítím. Je to i tak,že přítel je na výlety a dovolených na hory atd. Oo mě velice láká, manžel je tak na minimální procházku se psem a hory ho například nelákají. Bojím se udělat chybu, bojím se udělat nějaký krok,ale přítel už na mě čekat nebude a nervy už má u konce (to samozřejmě chápu), nejhorší je,že se s manželem i nedokážu milovat a nevím jestli to je tím,že mi ublížil a nedokážu to vnitřně odpustit a nebo že miluji někoho jiného a s manželem už jsme jako přátelé a kamarádi, vím,že začátky vztahu jsou vždy nejvíce zamilované a pak to vyprchá a pak už je jen ta partnerská láska,vše to vím,ale já si nevím rady.Manžel mi říká, tak třeba za pár, budeme chtít mimi a nebo si ho klidně uděláme,ale já to necítím, zatím to necítíme ani jeden, ten vztah,který spolu máme nám vyhovuje. Bojím se,že když se rozejdu s přítelem,že toho budu litovat ale on mě už zpět nevezme. Bojím se,že když odejdu od manžela,že mi bude chybět a budu také toho litovat. Bojím jakýkoliv krok udělat. Stále doufám a myslím,že manžela miluji natolik,že ho nedokážu opustit. Nebo co mě tak drží, že to nedokážu. Proč,když můžu mít jiného milující přítele,který mi dává hodně najevo,že o mě má zájem, umím si sním představit budoucnost a dokážu se s ním milovat... Proč to tak řeším, proč mi to nejde se rozhodnout.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Rozhodujete sa medzi stabilitou a zážitkom, medzi zvykom a novosťou a medzi ďalšími vecami. Nové aj staré môže byť dobré a nedá sa povedať, že vyberte si jedno alebo druhé. Na chvíľu by ste mali asi ostať sama a zvážiť, čo potrebujete a čo v budúcnosti chcete. To, že po dieťati s manželom netúžite je iba zrkadlo toho, že vo Vašom vzťahu sú vážne problémy a vrcholí to aj chýbajúcim záujmom o sex. V každom prípade aj dobre uvažujete, že s priateľom to je teraz krásne, no nemusí to tak ostať. Od začiatku sa dá začať len pokiaľ budete vyrovnaná s minulosťou. A tak Vám odporúčam chvíľu všetko nechať tak. Skúste sa pozrieť na manžela a pospomínať na to, prečo ste si ho brali. Možno Vám to pomôže ujasniť si čo vlastne od vzťahu očakávate a môžete aj krachujúce manželstvo zachrániť. Ak sa Vám to nebude dať môžete vyhľadať aj psychológa, ktorý Vám pomôže zorientovať sa vo Vašich pocitoch.

Komentáře uživatelů ...

13. 10. 2010 16:57:02
Je to nelahke rozhodovanie. Neunahlite sa. Nechajte tomu cas a uvidite, co Vam napovie vnutorny hlas.
15. 10. 2010 22:16:25
neunahlite sa. Ono, ja si myslim, ze clovek sa uz rozhoduje, ked vstupuje do manzelstva. Ja by som na vasom mieste urcite ukoncila vztah s vasim kamaratom a pracovala skor na manzelstvu.
17. 11. 2010 12:07:54
No určite ste svojho manžela lúbila,ak ste sa za neho vydala a možno ho lúbite stále,len ste si teraz neistá kedže máte mový vztah a pochybnosti.Spomente si čo ste prežili z manželom,na minulosť s ním.... a možno ked sa s ním porozprávate prídete nato že je čas aj na dieťa a to vás ešte viac spojí.... Možno s priatelom by to stálo zato ale prežívať to celé odznova..... spoznávanie a čo k tomu patrí..Hlavne sa rouhodnite podla srdca.... nech vám to vyjde :-)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy