18328  13. 10. 2010 19:57:59

Špinění při užívání HA

Dobrý den, prosím o radu ohledně špinění při užívání HA. 4 roky jsem užívala Microgynon a úplně bez problémů a pak se najednou objevilo špinění během braní třetího týdne z platíčka, dr. mi nasadila Gravistat, ale ani ten nic nezlepšil. V té době jsem neměla přítele, tak jsem vysadila a přestože ze začátku jsem nedostávala vůbec MS, tak to se upravilo po pár měsících a co je hlavní, bez HA vůbec nešpiním, ani den, MS byla tak po 30 dnech. Jenže po 2 letech jsem zase HA chtěla předepsat, tak jsem znovu dostala Microgynon - špinění se zase opakovalo, celé první 3 měsíce, tak mi dr. změnila na Yadine, a to vůbec byla hrůza - špinila jsem od 10. tabletky z balení, takže po třech měsících jsem přestala brát úplně (nebo jsem měla vydržet déle než ty 3 měsíce? Nemyslím si ale, že by se to třeba po 4-5měsících zlepšilo, no ale po týdnu od vysazení se stala nehoda a musela jsem pro Escapelle, tak jsem si hned nechala předepsat zase HA, prostě je to nejspolehlivější metoda antikoncepce, co se dá dělat. Dostala jsem Trinovum - první platíčko jsem špinila ve 3. týdnu, teď u druhého špiním už od 11. tabletky, podotýkám, že beru HA na minutu přesně, nikdy nevynechám, mám budík nastavený. Vím, že během prvních 3. měsíců se špinění může objevit - ale opravdu v takové míře, že nešpiním asi jen 10 dní z měsíce?? Vždyť to pak stejně žádný sex nemám kvůli tomu:( myslíte, že mám vydržet a dobrat alespoň to 3. platíčko a pak soudit? Nebo je dobré vydržet víc než 3 platíčka, třeba 4 nebo 5? Vím, že jsem netrpělivá, ale co z toho mám, když špiním 2 týdny a pak je pauza a v ní přijde MS, ale zas pokud je možnost, že si tělo zvykne třeba až za 4 měsíce na HA, tak bych byla ochotná to vydržet? Jinak když žádnou HA neberu, nešpiním vůbec, při braní HA nemám naprosto žádné vedlejší účinky, jen to špinění a brát bych ji chtěla, protože jiné metodě antikoncepce nevěřím a sex si tak neužiju vůbec. Nevíte jaká antikoncepce by pomohla? Už ani dr. neví, když teď mám třífázovou a nepomáhá, co třeba Qlaira? Tak je úplně jiná svým složením oproti jiným HA, nebo co Nuvaring? nebo HA s jiným druhem toho druhého hormonu (nevím, zda je podstatné, že obsahuje např. Gestoden nebo Levongestrel - jestli je v tom rozdíl, že by třeba některý z těch hormonů mi seděl a některý ne, protože estrogenová složka je u všech HA stejná, ten druhý hormon se u různých HA liší - nebo na tom nezáleží? když jsem brala HA, kde byl levongestrel, pak drospirenon, teď noretisteron a nesedí mi, zda by třeba nějaká která obsahuje gestoden nebo některý z dalších hormonů seděla lépe nebo na tomto nezáleží? Děkuji za Vaši odpověď, ráda bych HA brala, ale opravdu nevím, jak v téhle situaci dál, kterou HA zvolit, kterou by mělo cenu vyzkoušet, která třeba jiným ženám ve stejné situaci pomohla.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
To čo pomohlo iným ženám, vám vôbec nemusí. Toto je oblasť sa nedá vôbec paušalizovať, takže je nutné len pokus a omyl. A to je len na rozhodnutí a skúsenostiach vašej lekárky. Je nutné po nasadení hormonálnej antikoncepcie počkať aspoň tie tri mesiace, či sa to upraví alebo nie. Pokiaľ špinenie bude pretrvávať aj v 4. cyklus, tak je nutné uvažovať o zmene hormonálnej antikoncepcie. Opäť o tom musí rozhodnúť len a len vaša lekárka, ktorá má o vašom zdravotnom stave dôkladné informácie.

Komentáře uživatelů ...

1. 9. 2011 7:28:32
Jsem na tom stejně, když ji neberu je vše oka a když jo od 10. dne se objeví špiněni, vyzkoušela sem vice tabletek a vždy aspoň pul roku takže délka to asi neovliní. Teď mi doktor předepsal Norethisteron(užívá se k oddálení menstruace) začla sem 1 tabletkou od prvniho dne špiněni, teď beru pulku jakmile se špiněni objeví vezmu si Norethisteron a beru jej pak současně s HA až do pauzy. do 2dnu krvácení ustane ;-) Jinak včera jsem v časopise četla, že toto špinění může být způsobeno kouřením, to pry snižuje účinnost HA nevím co je na tom pravdy, ale ja kouřím.

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky