18386  16. 10. 2010 8:41:14 - Elle

Problémy v rodině

Dobrý den,
máme problémy v rodině. Je mi 15 let, bydlíme v bytě s mamkou, tátou a starší sestrou. Problém je v tom, že už si několik let nerozumíme s otcem, zejména já a mamka, ale má sestra s ním má taky spory. Hodně se to vyhrotilo od minulého roku, kdy mamka začala mít psychické potíže. Nejsme na tom také dobře finančně a táta začíná pít. S mamkou už jsme toto téma mnohokrát probíraly a vztahy s tátou už jsou natolik nesnesitelné, že bychom se chtěly odstěhovat a mamka by požádala o rozvod. Problém je v tom, že sice máme byt, kam bychom mohly jít, patří mamčiným rodičům, ale mamka má plat jen asi 12 000 a našetřeno nemáme vůbec nic. Navíc ještě peníze dlužíme právě mamčiným rodičům, takže podle mamky to nemůžeme uskutečnit, protože jsme na otci finančně závislí. Nenapadá mě z tohoto problému žádné východisko, ale vím, že mamka se hodně trápí a nechci, aby byla zase nemocná. Myslím si, že takto žít už dále nejde, protože hádky jsou na našem denním pořádku. Vím, že je to asi šílené, chtít po vás radu ohledně tohoto problému, ale už si nevím rady..Děkuji

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Je smutné, keď deti riešia problémy za svojich rodičov a obdivujem Vás, ako hrdinsky to zvládate. V tomto prípade musí zasiahnuť Vaša mama. Ak Váš otec pije a klíma doma je neznesiteľná, mala by mu to rázne povedať. Zároveň ho môže požiadať o liečbu, prípadne mu dať ultimátum a pohroziť rozvodom. Ďalšia vec, ktorú môže Vaša mama spraviť, môže ísť k psychológovi, kde spolu s ním prejednajú jej možnosti. Finančná tieseň je veľmi nepríjemná, nemala by však byť dôvodom žiť v takýchto podmienkach. Skúste sa aj Vy menej trápiť, aj keď si uvedomujem, že to je veľmi ťažké. Verím, že ak mama začne konať, nájdu sa aj prostriedky aj ľudia, ktorí Vám pomôžu. Možno aj starí rodičia. V prvom rade však Vaša mama bude musieť chcieť zmenu, nie len o nej hovoriť! Takto totiž tlak prenáša na Vás a žiadna zmena sa neudeje. Veľmi držím palce, aby ste túto ťažkú dobu čím skôr prekonali.

Komentáře uživatelů ...

16. 10. 2010 18:17:39
Snaz sa byt mame oporou, vyuc sa a ked budes vacsi pomozes mame i financne, prenajmete si i byt. Viem, ze to mate tazke. Skuste sa obratit na organizaciu, ktora pomaha s bytmi pre socialne slabsie rodiny, pripadne psychicky tyrane zeny ,napada ma zena v ohrozeni. Prestahovanie sa by bolo pre Vas psychickou ulavou. Situaciu treba riesit.
17. 10. 2010 8:21:19
Děkuji velmi za odpověď. Když se rodiče hádají, tak často padají slova o rozvodu, ale myslím si, že momentálně by na to ani jeden nepřistoupil..táta si je taky moc dobře vědom toho, že nás má v hrsti, a že s ním musíme zůstat a tak toho využívá. A co se týče jeho pití, mamka už mu to mnohokrát vyčítala, ale on si vůbec nechce přiznat, že s tím má problém. K psychologovi mamka chodila pravidelně a vím, že věci ohledně taťky tam taky řešili, ale nejspíš nedospěli k žádnému řešení. Zdali by mamce finančně pomohli rodiče nevím, ale mamka to nechce ani zkoušet, protože je to pro ni ponižující, vrátit se ve svém věku a bez peněz k rodičům..
19. 10. 2010 12:33:59
Tak Mamču podrž a vše půjde.Jednou se to vrátí i tvým dětem.někdo to ukončit musí..((Já proživám to samé a čas letí dítěti to ubližuje.Víš já i dostala a manžel ,že jsem ho vlastně zbyla já.A problém ,že má zůstat doma utajen.Tak žije plno rodin uplně zbytečně..pa držím palečky.
4. 1. 2011 3:14:02
podle mě by mohla pomoci manželská poradna ... - lidé u nás na to asi ještě nejsou zvyklí ale ve vyspělých zemích světa chodí manželé běžně do poraden když mají nějaké problémy ... - jde o to že tam s mamkou i tatkou proberou jejich problémy a pomohou najít řešení třeba i prostřednictvím kompromisů - udělat si určitý nový systém v domáctnosti atd .-) ... - často by stačilo pozměnit pár věcí a v rodině to muže zase všechno fungovat v pořádku .-) ... stačí do vyhledávače google zadat slova manželská poradna a najde vám to plno odkazů v kterých si najdete to své co potřebujete , - tady je příklad : www.poradna-psycholog.cz/parove-a-manzelske-terapie.php - dále se také mužete zkusit podívat na mé vlastní stránky které právě vytvářím a které mají pomáhat lidem s jejich problémy a potížemi ale budou tam i různé rady a typy ... : www.pomoc-ihned.webnode.cz

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy