18613  22. 10. 2010 8:27:41

Bezhlavo se zamilovala

Dobrý den, prosím o radu rodičům 18 leté dívky, která se bezhlavě zamilovala a tajně udržuje vztah s mužem o 30 let starším? Dcera nechce na toto téma komunikovat,ale zároveň se snaží nám rodičům pomáhat.S dcerou až teď se nám povedlo z ní v klidu dostat jaký je to vztah a proč se nezdržuje často doma a jsme tím šokováni,co dělat a jak přistupovat k tomuto tématu, abychom si dceru udrželi doma a měli s ní normální kladný vztah ,máme tolerovat její vztah nebo se pokusit něco,ale nevíme co dělat, aby tomu bylo jinak.Dcera je v něčem nerozhodná a mám pocit, že to vše dělá jen pro účel být viditelná a v pozornosti svého okolí. Kamarádek moc nemá,vždy byla více pro kamarádství kluků. Zkuste poradit jak postupovat,abychom neudělali chybu a nezvrtlo se to do velkého problému.Vztah mezi náma byl do te, řekla bych běžný a docela hezký a klidný. Děkuji,Klára.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Kláro, myslím, že další postup sama navrhujete úplně správně. Pro Vás je důležité především vztah s dcerou pěstovat a udržet. Kdybyste se snažili na ni jakkoli tlačit, hrozilo by, že ji ztratíte. Naopak pokračujte ve vytváření takového příjemného zázemí domova, na jaké vždy bývala zvyklá, pěstujte mezi vámi komunikaci a blízkost. Je pozitivní, že se Vám dcera v klidové situaci svěřila. Znamená to, že si doma občas povídáte, takže pokračujte, samozřejmě i na jiná témata, jejích zážitků, dojmů a názorů. Vyprávění o jejím příteli nechte více na ní. Ve vhodnou chvíli jí pak můžete otevřeně vyjádřit svoje obavy a podělit se o zkušenosti nebo co jste slyšela o mužích.. Ale spíše informativně. Také, když vám přijde téma, proberte i důležitost používání antikoncepce.. Vaše dcera vstupuje na práh dospělosti, věřte jí. Určitě vše dobře zvládne a i kdyby to měla být důležitá životní zkušenost: takové jsou k nezaplacení.

Komentáře uživatelů ...

22. 10. 2010 8:34:32
Dobrý den,paní Kláro. Neuvedla jste jeden důležitý údaj: Jaký je rodinný stav toho přítele vaší dcery.
22. 10. 2010 9:23:48
Tak moja sesternica ma skoro o 30 rokov starsieho priatela ma sice 28 rokov, ale su spolu stastny. Kazdy pripad je individualny a pri kazdom treba postupovat inak. Je uz dospela, pokial ho lubi asi si to vyhovorit neda.
22. 10. 2010 11:26:47
Přítel dcery prý opustil přítelkyní s kterou má 14 dceru a když jsem se zeptala jestli byl ženatý nebo je už rozvedený,nedokázala nebo nechtěla,já nevím,neodpověděla.Vztah prý začala dcera tím,že ho svedla,protože od prvního seznámení se jí líbil a chtělo ho mít pro sebe.Je to vůbec možné,nechápu ji a nevím zda někdy tohle pochopím,děkuji za podporu a prosím napište co si myslíte.Klára.
22. 10. 2010 13:14:17
Je pravděpodobné, že v tom původním jeho manželství či partnerství to už tak jako tak neklapalo, takže na jeho rozchodu nenesa vaše dcera vinu. Jestli ale je to od ní dobrá volba. tj. jestle je třeba přednostní, že to není mladý nevyzrálý kluk nýbrž zkušený muž, nebo jestli to je naopak protřelý sukničkář, který si chce jen nachvíli užít, to takhle nadálku nemůžeme posoudit.
Hjarta
16. 8. 2015 1:37:55
nevnímala by som to až tak tragicky a negatívne. Samozrejme, je to dosť hrúza :D ale vy ako rodičia nemôžete robiť nič, len byť dcére oporou a dôverovať jej. Nie je nič horšie ako vnucovať svojmu dieťaťu presvedčenia a názory, ktorým ono samé nemôže chápať bez predchádzajúcej skúsenosti. Sama som zažila niečo podobné. V 15 som sa veľmi zaľúbila do o 8 rokov staršieho muža. Vo vašom prípade je samozrejme vekový rozdiel väčší, no dcéra už je plnoletá. Mne rodičia vzťah veľmi tvrdo vyhovorili a mne nezostávalo iné než to skončiť, no zostali sme v kontakte a spustila sa lavína depresií a vnútorných problémov, ktoré som mala asi nasledujúce 3 roky. Často som si pritom vyčítala, že som dala na rodičov a poslúchla ich keď chceli aby som sa s ním rozišla. Napriek tomu som sa s ním ale opäť dala dokopy, aj keď len na voľný vzťah... celkovo to stálo za prd a mala som z toho akurát kopec trápenia, ale ako škola to bolo fajn.. preto je možno lepšie ak Vašu dcéru necháte nech sa v tom mácha sama a budete jej oporou. Aby vedela, že ste tu pre ňu a ak sa niečo zomelie, aby sa vám mohla zdôveriť. Ak nebude cítiť vašu dôveru bude to len horšie.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy