18917  31. 10. 2010 13:25:23

Varlátka a předkožka u 2 ročního chlapečka

Hlídala jsem mé kamarádce chlapečka, kterému už byli 2 roky a při jeho čurání mě udivilo, že nemá ještě venku
varlátka a konec penisu odhalený bez předkožky, celý žalud
má stále odhalen.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
To je trochu divné, upozornite na to maminku. Obvykle semenníky v miešku sú už pred narodením zostúpené, ak nie tak sa to rieši operačne, aby to nepoškodilo jeho plodnosť. Nechápem ako to mohlo lekárovi uniknúť.

Komentáře uživatelů ...

31. 10. 2010 16:06:29
Vy jste mu ohmatávala šourek, že víte, že tam ještě nemá varlátka??? Kdybyste si místo toho raději něco vygooglovala třeba ve wikipedii, dozvěděla byste se, že ve 2 letech často ještě varlátka nejsou sestouplá. Zatím není třaba s tím nic dělat. A odhalený žalud? To přece vůbec nevadí, horší je opačný případ - zůžená předkožka, ale i to se v jeho věku ještě neřeší, protože se to může upravit samo.
31. 10. 2010 17:04:29
ale ony sestupují a umisťují se v šourku ještě před narozením ne? Poté lékař by při běžných prohlídkách měl zjistit jestli nejde o kryptorchismus.
31. 10. 2010 17:18:56
Ale co vás vede! Většinou sestoupí až během prvních let života. Řeší se to až kdyby do 10 let samy nesestoupily. Nebojte se, tohle doktoři kontrolují. A té vaší kamarádce vůbec neříkejte, že jste jejího chlapečka takhle důkladně "vyšetřovala".
31. 10. 2010 18:14:17
Vy jste dokotor/ka, že jste si tak jistý/á? Myslím, že se tohle řeší do 2 let někde píší do 1 roku...buď operačně nebo pomocí hormonů (pregnyl)ale co doktor, to jiný názor. Kdyby se to řešilo do 10 let věku, tak vám potom v budoucnu může poděkovat za neplodnost! Schválně jsem se podívala na wikipedii, jak jste tu psal/a, a tam máte přímo větu, že "již v průběhu nitroděložního života sestupují tříselným kanálem do šourku a k sestupu by mělo dojít do 3 měsíců. A to, že má celý žalud odhalen, také není asi standardní, může se jednat o parafimózu (předkožka jde stáhnout za žalud, ale už se sama nevrátí). Proč by to své kamarádce nemohla říct? Je to tabu? Ona ho přece "nevyšetřovala" jen si všimla při čůrání. Já kdybych hlídala dítě a všimla bych si toho, tak bych jí to řekla. Třeba o tom ví, třeba ne. Jde přece o zdraví dítěte. Každopádně si počkejte na odpověď porodní asistentky.
31. 10. 2010 18:49:10
31.10.2010 18:14:17: Vy jste maminka? Jestli ne, tak se zkuste do ní vžít, jestli ano, půjde vám to líp: Představte si, že své děcko nachvíli někomu svěříte a když se vrátíte, on projeví starostlivost o jeho genitálie. Jak by se vám to líbilo a jak byste reagoval/a? Moje chyba byla, že jsem vás odkázal na wikipedii - tam je spousta věcí zjednodušených. Najděte si něco odbornějšího, ovšem budete se muset prokousat větší kupou kextu. Máte pravdu, že se to řeší buď operativně nebo hormonální léčbou, ale až těsně před pubertou, pokud se to samo nespraví. Účinek té hormonální léčby je totiž ten, že se tím spustí předčasně puberta a vypadá dost komicky, když pak 11-letý kluk mluví jak blahé paměti Boris Rössner. A vy byste chtěla to nasadit 2-letému dítěti! A tu předkožku neřešte vůbec, maminka i doktor o tom dobře vědí. Co když je už chlapeček obřezaný? ( a to /a u mne můžete vynechat, neboť mám obě varlata v šourku, sestoupila tam sama během prvních let života, a předkožku mi prý uvolnil pan doktor bez skalpelu někdy va 2. letech)
31. 10. 2010 19:09:42
Ano jsem. MYslím, že věci co se týkají miminek se běžně mezi maminkami řeší a to třeba nesestouplý kuličky nebo prdíky...o tom chlapi moc neví. Reagovala bych normálně, buď bych řekla, že doktor/ka o tom ví, nebo ne, ale toho bych si asi všimla sama a začala bych to řešit. Ne, mně jste neodkázal na wikipedi, ale tazatelku toho odkazu..a proč ji tedy odkazujete na wikipedii, když je tam spousta zjenodušenných věcí? A že to víte najednou až teď? Myslím, že vy byste se měl prokousat větší kupou textů než tu budete plácat nesmysly. Těsně před pubertou? To asi ne. To si možná pletete s něčím jiným. Ale pokud by varlata nesestoupily samy do ranného věku, a zůstaly by například v tříslech nebo břišní dutině, tak se budou přehřívat a to má samozřejmě negativní vliv na jejich vývoj a budoucí plodnost. Nevím, jakou hormonální léčbu máte na mysli. Nevím, jestli vůbec máte ponětí co to je hormonální léčba. Kolik hormonů vůbec existuje a jestli tak usuzujete pouze z vlastní zkušnostiatd tad. V tomto případě je to 1 nebo 2 injekce pregnylu samozřejmě odpovídající dávky...hormony nemusí jen škodit, ale i pomoct, když to tělo samo nedokáže. Já neříkám, že bych to chtěla nasadit 2letému dítěti, to záleží na doktorech. Už sem radši nic nepište, ať si tazatelka počká na obornou odpověď.
31. 10. 2010 19:30:53
Vy tu jen plácáte 5. přes 9. a jste chytřejší než celé koncilium. Neplodný by byl, kdyby ta varlata zůstala v břišní dutině i v dospělém věku, kdy už produkují spermie. A víte proč? Tak schválně - kolik jste si toho chytrého textu už prostudovala. (napovím, že i v dospělosti by mu tu plodnost zachránili tak, že by mu je operativně spustili do šourku)
31. 10. 2010 19:32:16
Je neuvěřitelné, jaká diskuse se vždycky rozpoutá kolem pindika nějakého 2-letého chlapečka.
31. 10. 2010 19:53:27
Neříkám že jsem nejchytřejší ani nejsem doktorka, jen zdr. sestra DiS. Nechci tu rozpoutávat žádnou diskuzi, jen jsem přidala svůj názor a mám 2 malý syny. Po mém prvním příspěvku mi bylo hned oponováno nějakým neznalým pánem, který si tu hraje na odborníka. Není pravda, že by byl neplodný až v době, kdy už produkují spermie, proč myslíte, že to pediatři hlídají v ranném věku? Pro srandu? A na vaši otázku "víte proč?" Vám jen chci odpovědět, abyste si přečetl více odborné literatury nebo sem vůbec nepsal. Já jsem si nemusela teď nic studovat, na zdravce se učí plno věci o lidském těle. Už na mně prostě nereagujte.
31. 10. 2010 20:46:45
Tazatelka je zdrav. sestra, DiS? Pokud měl chlapeček odhalený žalud, čehož si všimla, když ho dávala čůrat, tak to může mít víc příčin. Buď je hoch po obřízce a jde o normální stav. Nebo má chlapec trošku kratší předkožku, která se mu občas stáhne dozadu. To je občas stává, řeší se tak, že po čůrání se předkožka natáhne na žalud. Jem výjimečně u takto malých hochů bývá předkožka natolik zkrácená, že na žaludu nedrží a po natažení se stáhne zpět. Není moc podstatné, o co šlo. Parafimóza zpravidla bolí, chlapec by si stěžoval na bolest. Předkožka bývá oteklá a žalud bývá oteklý, zbarvený do fialova či do modra. Pokud toto nebylo, tak se nic neděje. Spíš mohla tazatelka po čůrání se pokusit předkožku (jestli tam byla) dát zpět. Tím by nic nezkazila, zde jde o jalovou diskusi. Sestouplá varlata se kontrolují po narození, i později u dětského lékaře. Jejich zatahování do břišní dutiny je problém, o kterém patrně matka i dětští lékaři vědí. Než diskusi zde, obě věci měla zmínit své kamarádce, matce chlapce.
31. 10. 2010 22:02:03
Varlata sestupuji do scrota jiz v prenatalnim veku,pokud by byla nesestoupla,zjistil by to porodnik jiz u novorozence.Asi poprve slysim,ze by se pripadny kryptorchismus resil v deseti letech,vetsinou se provadi orchidopexe zahy,pokud neni mozno dosahnout vysledku konzervativni lecbou.Odhaleny zalud samozrejme pokud je nasledkem obrizky,kratsi predkozky,nebo pretazeni predkozky jde li volne je ok,pouze pokud by pretazeni nebylo reverzibilni a dochazelo by k zaskrceni a otoku glans jednalo by se o parafimozu a stav by bylo treba urgentne resit***
31. 10. 2010 23:13:35
Přijde mi, že tu byla lítá diskuse. Uvivená tazatelka (snad zdrav. sestra?) mohla radši zkusit dát předkožku zpátky. Nebo si všimnout, jestli tam nějaká předkožka je, případně jestli není oteklá nebo vzadu nezaškrcuje. Víc řešit nemusí, např. varlata můžou být sestouplá, ale někdy se můžou vracet do břišní dutiny. Někdy se to řeší operací, ale nikdy se to neřeší přes diskusi. Dítě není přece jen její, takže je to pseudoproblém. Spíš to působilo dojem, jak by se na problém ptala nějaká 14 letá dívka, tak té to klidně vysvětlíme. Nechápu ale, jak se tak mohla tázat zdrav. sestra, dokonce s DiS vzděláním...
31. 10. 2010 23:44:55
31.10.2010 22:02:03 Souhlasím s Váma! POZOR Tazatelka není zdravotní sestra. To jsem já, co odpověděla (druhá odpověď). Reagovala jsem nesouhlasem na první odpověď od pána, co řekl, že se to řeší kolem 10 roku. To, že je předkožka vzadu jsem uvedla jen příklad, že se může jednat o parafimózu. Samozřejmě se to nedá řešit přes internet. A pokud dítě pravidelně chodí na lékařské prohlídky, tak o tom ví lékař a i matka dítěte.
1. 11. 2010 9:05:47
k 31.10.2010 22:02:03: když o tom ví matka i lékař, tak proč tu sáhodlouze šílíte?
1. 11. 2010 12:53:00
Psala jsem "pokud" dítě pradivelně chodí na lékařské prohlídky, tak o tom ví lékař i matka.
1. 11. 2010 14:44:09
Jinak..nikdo tu nešílí :D Jen jsem odpověděla pánovi, který tu psal úplný blbosti.
1. 11. 2010 15:54:39
Tak co pane "odborníku", stále mi budete trvdit, že se to řeší až kolem 10-ti let? Příště si zkuste aspoň něco přečíst, než tu budete něco psát.
Admin [Administrátor]
6. 9. 2016 8:29:16
Téma uzavřena !!!

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí