19124  5. 11. 2010 14:46:25 - sixten

Strach s odberu krvi

Dobrý deň, mám 25rokov a mám neuveritelný strach s odberu krvi a všetkého čo sa týka ihiel. Chcela by som sa spýtať či neexistuje nejaké lokálne umŕtvenie, aby som to necítila?
Priateľky boli už všetky na darovanie krvi no ja mám strach.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Zřejmě Vás trápí strach z bolesti a z lékařských zákroků. Lokální umrtvení bohužel pro Vás asi není, existují sice znecitlivující gely a spreje, ale ty Vám zencitliví jen povrch pokožky, ne žílu pod ní. Poradila bych Vám se zákrokům nevyhýbat. Doma si zkuste nacvičit stav relaxace: pohodlně se posaďte a uvolněte se, vnímejte tíhu končetin a jejich příjemné teplo. Pak si představujte místo, na kterém velmi ráda odpočíváte: jak to tam vypadá, počasí, vůně, zvuky... Toto uvolňování si pravidelně denně nacvičujte a pak je zkuste použít při odběrech krve. Dárcovství zatím odložte a zkuste je později, až zvládnete odběry.

Komentáře uživatelů ...

5. 11. 2010 16:24:46
Tady je jediná rada, nedívat se na to. Umrtvení nemá cenu, umrtvovací injekce by bolela možná víc, než vpich do žíly. Ten, dobře provedený, bolí stejně či ještě méně jak běžná injekce. Darování krve se provádí v leže. Pokud má tazatelka ale tak velký strach z odběrů krve, dárcovství bych jí nedoporučoval.
8. 11. 2010 12:18:09
ja mam tiež strach z odberov krvi a pichanie do žíl ale inak inekcie mi nevadia , to niekedy pri odbere mám pocit že prestávam dychat alebo naopak rozbucha a mi hrozne srdce a hoci čo si pri tom zlé predstavujem že skolabujem atď., ale odber skončí a všetko prejde tak treba len vydržať .a je to pravda levyhybať sa tomu až som skončila s nemenovaným problemom v nemocnici dostávala som 7 infúzii a 4 injekcie do žíl to ma asi prebralo.treba trenovat
orchidea
3. 8. 2015 21:01:31
keď som bola malé dievčatko tak som mala s toho fóbie.Robila som pri tom veľké scény. Museli ma pri tom držať a ja som kričala a plakala. Ale už viem, že mi chcú pomôcť. Ale už je mi to jedno. Otočím hlavu nepozerám sa na to. A zahryziem si do druhej ruky a čakám A šup je to. A niekedy mi dá moju krv aby som si ju odniesla do labáku a ja sa na ňu pozerám ako na normálnu vec. Moja krv. Ale som pri tom bledá ako stena. To priznávam.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy