19754  21. 11. 2010 12:05:50 - drah

Korešpodencia - čo robiť?

Mam malý problém.
Zistila som (vlastne som to trochu vedela, ale doteraz som si to nevšímala) že manžel dlhodobo korešponduje s mladou ženou. Korešpodencia začala pred 15 rokmi keď sa mladá žena obrátila na manžela s nejakými odbornými nábožensko-filozofickými otázkami. Odvtedy si dopisujú, medzitým si už aj tykajú. Myslím, že to neprekročilo rámec tém s ktorými začali, hoci bolo obdobie keď sa mu zdôverovala už aj so svojimi zdravotnými ťažkosťami, čo sa mi už prestalo páčiť.

V poslednom období táto žena (medzitým už starnúca slobodná 40 ročná) frekventovane bombarduje manžela hromadnou alebo osobnou e-mailovou poštou (aspoň raz za týždeň) a on jej na všetko odpovedá. Zdá sa mi to nezdravé, najmä keď sme s manželom teraz po 40 ročnom - nie vždy harmonickom vzťahu - našli k sebe opäť cestu a máme dobrý vzťah. Začala som však mať pocit ohrozenia a zvažujem, že dotyčnej dáme napíšem, alebo zatelefonujem aby s korešpodenciou prestala. (Osobne ju nepoznám, žije v inom meste, manžel ju vraj stretol asi 2x na nejakom podujatí.)

Manžel síce neiniciuje písomný kontakt s ňou len odpovedá, ale určite by nepristúpil na to, aby jej prestal odpovedať. Došlo to už tak ďaleko, že mu kontrolujem e-mailovu poštu a vymazávam novú poštu ktorú zachytím od nej. Mám sa na ňu obrátiť? Ďakujem vopred za radu.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Zkouším si představit, jestli by přineslo kýžený efekt, kdybyste dotyčnou kontaktovala a požádala ji, aby přestala psát Vašemu muži. A jak by pak na to reagoval Váš nic netušící manžel? Nebo že by mu ona dotyčná vysvětlila, že jste jí kontaktovala..? Nejvhodnější řešení by se mi teď zdálo vyložit Vašemi muži Vaše obavy. Řekněte mu, že se nyní cítíte velmi spokojeně a že Vám na vašem "modrém nebi" vašeho vztahu teď stíní mrak pochybností. Zeptejte se ho, jak on komunikaci s touto dámou vnímá. Vyslovte přání, aby její písmené bombardování neposiloval odpověďmi. Vyslovte se, a pak už problém přestaňte řešit, ať vztah zbytečně nenahlodáváte. Buď si budou psát a nebo ne. A co nakonec na tom..? Pokud přátelství nepřeroste do nepatřičných mezí, tak nakonec proč ne. Jediný, kdo tyto věci může a má přímo ovlivňovat, je stejně pouze Váš muž.

Komentáře uživatelů ...

21. 11. 2010 12:12:02
Váš manžel a snad i jeho známá nedělají nic špatného. Neuzurpujte si manžela jen pro sebe. Nechte ho dýchat, dejte mu svobodu. Je to jeho život a citově je angažovaný evidentně u vás, tak zbytečně nežárlete, neblázněte a nedělejte scény.
21. 11. 2010 13:42:25
Obávám se, že jediným Vaším problémem je chorobná žárlivost. To, že Váš manžel komunikuje (navíc písemně!) s někým jiným než s Vámi, je snad naprosto v pořádku! Nemůžete ho držet zavřeného ve vzduchové bublině, aby se nemohl dostat do sebemenšího kontaktu s jiným člověkem. Nikdo Vás nepodvádí, nikdo Vám neubližuje a s tím kontrolováním e-mailové pošty a mazáním dopisů shazujete a trýzníte jen sama sebe. Najděte v sobě špetku sebeúcty a přestaňte s tím, je to nedůstojné pro vás oba. Btw. zkuste si představit, že by manžel žárlil na to, že jste do této poradny poslala dotaz a dostala na něj odpovědi. Absurdní? Ale Vy děláte to samé, žárlíte na písmenka....
drah
22. 11. 2010 11:42:22
Chcem podotkúť, že manžela v žiadnom prípade nedržím vo vzduchovej bubline, ani by sa nedal. Okrem zamestnania je až nadmieru angažovaný v rôznych aktivitách spoločensko-náboženského charakteru, má bohatú písomnú komunikáciu s rôznymi ľuďmi. Ale myslím, že zo strany dotyčnej dámy to už nie je bežná komunikácia, je to 15 rokov trvajúci vzťah, ktorý neustále živí. To sa mi už nezdá v poriadku. A samozrejme mužovi nerobím žiadne scény, on je v tom zatiaľ naozaj nevinne.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy